Wouter Hoeffnagel - 27 januari 2024

Positie van functionaris gegevensbescherming nog niet altijd op orde

De positie van de functionaris gegevensbescherming (FG) binnen organisaties is lang niet altijd op orde. Zo kan een groot deel van de FG's zich niet onafhankelijk opstellen. Ook krijgt een flink deel onvoldoende de mogelijkheid tot het direct kenbaar maken van mogelijke privacyovertredingen bij het hoogste management.

Positie van functionaris gegevensbescherming nog niet altijd op orde image

Dit blijkt uit onderzoek van de European Data Protection Board (EDPB) in aanloop naar de Dag van de Privacy op 28 januari 2024. Het onderzoek is samen met 25 Europese privacytoezichthouders uitgevoerd. Zo'n 17.000 respondenten namen deel aan het onderzoek. Een FG is een interne privacytoezichthouder en houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving. Nederland telt ongeveer 12.000 organisaties met een FG.

Merendeel van de FG's kan werk goed uitvoeren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt dat het beeld dat het in de dagelijks praktijk ziet de conclusies van het onderzoek onderschrijven. Het noemt de uitkomsten zorgelijk, maar wijst erop dat het merendeel van de FG's tegelijkertijd aangeeft hun werk desondanks goed te kunnen uitvoeren. Onder meer doordat zij over voldoende kennis, vaardigheden en middelen beschikken. En omdat zij hun taken naar behoren kunnen uitvoeren, zonder bemoeienis van hogerhand.

De meerderheid van de respondenten meldt de over de de benodigde vaardigheden en kennis te beschikken, en regelmatig trainingen te krijgen. Ook hebben zij duidelijk omschrijven taken, die in lijn zijn met de AVG. Ook geven FG's aan dat zij in de meeste gevallen voldoende informatie beschikbaar gesteld krijgen om hun taken te kunnen uitvoeren, en dat hun adviezen redelijk goed worden gevolgd. De meesten zijn van mening dat zij over de middelen beschikken die zij nodig hebben om hun werk te kunnen uitvoeren.

Aanbevelingen

Er zijn echter nog steeds te veel FG’s die zich niet in zo’n positie bevinden, meldt de AP. Dit kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld dat zij hun werk niet onafhankelijk kunnen uitvoeren. Het onderzoeksrapport reikt aanbevelingen aan ter versterking van de onafhankelijkheid van FG’s en het garanderen dat zij over de benodigde middelen beschikken om hun taken uit te voeren. Meer informatie is hier beschikbaar.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!