Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2024

31 arrestaties bij politie-actie tegen SYNERGIA-cybercrimecampagne

Een omvangrijke cybercrimecampagne gericht op phishing, banking malware en ransomware is uit de lucht gehaald onder leiding van INTERPOL. De aanvallers maakten slachtoffers in meer dan vijftig landen. Bij de actie zijn in totaal 31 personen gearresteerd, en daarnaast zo'n 70 verdachten geïdentificeerd.

31 arrestaties bij politie-actie tegen SYNERGIA-cybercrimecampagne image

Zestig opsporingsinstanties uit vijftig INTERPOL-lidstaten en diverse securitybedrijven waren bij de actie betrokken, waaronder Group-IB. De actie was gericht op SYNERGIA, een omvangrijke cybercrimecampagne. Group-IB identificeerde als onderdeel van het onderzoek ruim 500 IP-adressen gebruikt voor het hosten van phishing resources van 1.900 IP-adressen die zijn gebruikt voor het verspreiden van ransomware, trojans en bankingmalware.

In totaal zijn 31 personen gearresteerd. Ook zijn zo'n zeventig verdachten geïdentificeerd. Als onderdeel van de politie-actie zijn honderden commmand & control (C&C)-servers voor het aansturen van malware uit de lucht gehaald. Hiermee is zo'n 70% van de C&C-infrastructuur uit de lucht gehaald; de overige 30% wordt momenteel onderzocht. De operatie nam in totaal drie maanden in beslag. Meer informatie is hier beschikbaar.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!