Redactie - 05 februari 2024

Yandex NV verkoopt onderdelen in Rusland aan kopersconsortium

Yandex NV, het Nederlandse moederbedrijf van de Russische IT leverancier Yandex groep (YNV), maakt bekend dat het een definitieve overeenkomst is aangegaan met een 'kopersconsortium' om alle van de activiteiten van de Yandex-groep in Rusland en bepaalde internationale markten. De totale vergoeding voor de verkoop bedraagt ​475 miljard Russische roebels (ongeveer 4,8 miljard euro), onder voorbehoud van aanpassingen en betaalbaar in een combinatie van contanten en klasse A-aandelen van YNV. Minimaal 50% van de vergoeding wordt in contanten uitbetaald.

Yandex NV verkoopt onderdelen in Rusland aan kopersconsortium image

De voorgestelde verkoop zal ter goedkeuring worden voorgelegd op een vergadering van de Klasse A Aandeelhouders (de “Klasse A Vergadering”) en een afzonderlijke Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (de “BAV”). YNV zal de komende dagen een aankondiging van de vergaderingen verzorgen, samen met een gedetailleerde aandeelhouderscirculaire waarin de voorwaarden en achtergronden van de transactie worden uiteengezet.

“Sinds februari 2022 staan ​​de Yandex-groep en ons team voor uitzonderlijke uitdagingen. Wij zijn van mening dat we in deze buitengewone omstandigheden de best mogelijke oplossing hebben gevonden voor onze aandeelhouders, onze teams en onze gebruikers”, aldus John Boynton, voorzitter van de Raad van Bestuur van Yandex NV. “De voorgestelde transactie zal aandeelhouders in staat stellen enige waarde terug te winnen voor de bedrijven die we afstoten, terwijl we nieuw groeipotentieel ontsluiten voor de internationale bedrijven die we zullen behouden en de afgestoten bedrijven in staat stellen onder een nieuwe eigenaar te opereren. Yandex is een uniek verhaal. Ik ben er trots op dat ik vanaf het allereerste begin deel heb uitgemaakt van dat verhaal, en ik ben er trots op deel uit te maken van het volgende hoofdstuk. Wij zijn van mening dat de voorgestelde verkoop beide delen van de huidige groep in een positie zal brengen om zich te ontwikkelen en te groeien ten behoeve van hun stakeholders.”

Zoals aangekondigd in november 2022 heeft de Raad van Bestuur van YNV een strategisch proces ondernomen om de opties te beoordelen om het eigendom en bestuur van de groep te herstructureren in het licht van de ongekende en uitzonderlijke geopolitieke omgeving, met het oog op het veiligstellen van de duurzame ontwikkeling en het succes van de geografisch diverse portefeuille van de groep. van bedrijven op de langere termijn. De voorgestelde transactie is het resultaat van een uitgebreide periode van planning en onderhandeling gedurende meer dan 18 maanden.

Lees meer details hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!