Witold Kepinski - 14 februari 2024

Moldavië versterkt digitale verdediging

Moldavië onthult twee belangrijke instellingen die zich bezighouden met cyberbeveiliging: het National Cybersecurity Agency (ANC) en het National Institute of Innovations in Cybersecurity "Cybercor". Deze initiatieven , gelanceerd tijdens het eerste Moldavische Cybersecurity Forum (MCF) op 9 februari, versterken de inzet van het land om een ​​veilige en veerkrachtige digitale toekomst op te bouwen.

Moldavië versterkt digitale verdediging image

“We hebben een veilige economie nodig, en met het digitaliseringsproces is het absoluut noodzakelijk om instellingen te hebben die een hoog niveau van veerkracht garanderen. Deze twee nieuwe instellingen zullen een sleutelrol spelen bij het versterken van de cyberveiligheid van het land”, aldus vicepremier Dumitru Alaiba, Minister van Economische Ontwikkeling en Digitalisering.

De proactieve aanpak van Moldavië komt voort uit zijn geopolitieke positie en het toenemende mondiale cyberdreigingslandschap. De cyberbeveiligingswet van 2023 dient als hoeksteen, waardoor het land op één lijn wordt gebracht met de EU-normen en een gestructureerde, effectieve aanpak wordt vastgesteld om cyberaanvallen tegen te gaan.

Het ANC belichaamt deze proactieve houding en beschermt actief kritieke infrastructuur, overheidssystemen en burgers tegen cyberdreigingen. Cybercor daarentegen richt zich op het cultiveren van toekomstig cybersecuritytalent door middel van innovatieve onderwijsprogramma's, waarbij studenten en ambtenaren worden voorzien van essentiële vaardigheden.

De inzet van Moldavië reikt verder dan de nationale grenzen. Actieve deelname aan regionale en internationale cybersecurity-initiatieven bevordert samenwerking en kennisdeling. De MCF, met meer dan 800 deelnemers en meer dan 40 sprekers van over de hele wereld, is een bewijs van deze samenwerkingszin.

Deze strategische stappen positioneren Moldavië als leider op het gebied van digitale veiligheid en trekken individuen en bedrijven aan die op zoek zijn naar een veilige digitale omgeving. Door prioriteit te geven aan investeringen en samenwerking op het gebied van cyberbeveiliging, maakt Moldavië de weg vrij voor een welvarende en veerkrachtige digitale toekomst en vormt het een voorbeeld voor andere landen die door het digitale tijdperk navigeren.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!