Witold Kepinski - 10 november 2023

Gaia-X biedt Federated Cloud Services Catalog

De CISPE Federatiecatalogus van Gaia-X is live met meer dan 500 clouddiensten die voldoen aan de Gaia-X-vereisten. Met behulp van de catalogus kunnen cloudproviders die schaalbare, multi-cloud en veelzijdige aanbiedingen bouwen, precies de juiste combinatie van diensten selecteren en samenstellen ten behoeve van klanten. Bovendien zal, dankzij GXFS FR, de gemeenschap onder leiding van Institut Mines-Télécom en zijn partners, vertrouwde gegevensuitwisseling en -verwerking worden vergemakkelijkt door de vrijgave aan de Gaia-X-gemeenschap van prototypebouwstenen voor contractuele onderhandelingen, wat de waarde zal versnellen creatie in de Europese dataruimten

Gaia-X biedt Federated Cloud Services Catalog image

De CISPE-catalogus is toegankelijk via https://catalogue.cispe-cde.cloud/

"De visie van Gaia-X is om de principes vast te stellen die ervoor zorgen dat end-to-end digitale vertrouwensketens alle cloudgebruikers kunnen bereiken. Wat de CISPE Federatiecatalogus aantoont, is het vermogen van een federatie om waarde toe te voegen aan haar gemeenschap en de markt dankzij de collectieve inspanning om Gaia-X-standaarden te definiëren en over te nemen. De aanvullende bouwstenen voor contractonderhandelingen die door GXFS FR zijn ontwikkeld, zullen de Data Spaces ook helpen om de vertrouwde uitwisseling van gegevens te versnellen, ”legt Pierre Gronlier, CTO van Gaia-X, uit.

Eerste Cloud Federation-catalogus gaat live met CISPE

Gaia-X-catalogi zijn ontworpen om de samenwerking tussen aanbieders en klanten te vergemakkelijken om aan specifieke marktbehoeften te voldoen. Ze verwezenlijken een volledige keten van vertrouwen tussen verschillende componenten om vertrouwen in interoperabele digitale diensten op te bouwen. Via de CISPE Federation Catalog kunnen cloudgebruikers het serviceaanbod van providers zoeken en vergelijken en het aanbod combineren dat voldoet aan hun exacte vereisten op het gebied van bijvoorbeeld Gaia-X-complianceniveau, gegevensbeschermingscertificeringen, cyberbeveiliging of duurzaamheid. Cruciaal is dat de catalogus voor elke dienst de relevante labels en vereisten op specifieke geografische locaties definieert, ter ondersteuning van klanten met strikte eisen op het gebied van datalokalisatie.

De bouwsteen voor het samenvoegen van diensten voor nieuwe waarde en concurrentie

Cloudserviceproviders kunnen ook cloudinfrastructuurdiensten van verschillende providers combineren om nieuwe waarde te creëren door aan meer klantverzoeken te voldoen in termen van functionele parameters of locatie van services. Als zodanig kan de catalogus kleinere Europese spelers ondersteunen door hen in staat te stellen een groter scala aan diensten aan te bieden die voldoen aan de reikwijdte en schaalvereisten van klanten. Door de Federation Calaogue als bouwsteen te gebruiken, zullen cloudklanten in Europa een serviceaanbod kunnen ‘samenstellen’ dat aan hun eisen voldoet, zowel wat betreft schaal, diversiteit als veerkracht, op basis van de computerbronnen die zijn gebundeld tussen concurrerende Europese infrastructuuraanbieders.

Voor alle cloudserviceproviders vertegenwoordigt de CISPE Federation Catalogus een belangrijke 'etalage' die een aanzienlijk rendement oplevert op hun belangrijke investeringen in het certificeren van hun cloudservices, waardoor deze beter bekend en begrepen worden door potentiële klanten op de markt. De CISPE Federatiecatalogus staat open voor dienstenaanbod van elke aanbieder die niet alleen voldoet aan de kernvereisten van Gaia-X, maar ook aan belangrijke Europese initiatieven op het gebied van klimaatneutraliteit of dataportabiliteit. Drie CISPE-leden, Aruba, Opiquad en Testudo, zullen tijdens de Gaia-X Summit de toegevoegde waarde van de CISPE Federation Catalog demonstreren.

“CISPE is er opnieuw erg trots op om de weg vrij te maken door te demonstreren hoe interessante concepten en eerste prototypes verder kunnen worden ontwikkeld tot waardevolle tools door een sterke gemeenschap van toekomstgerichte cloudproviders”, zegt Francisco Mingorance, secretaris-generaal van CISPE.

Andere dataruimten versterken en aanmoedigen

De catalogus is geïmplementeerd met de steun van het Cloud Data Engine (CDE)-team. Dankzij zijn werk zal dit eerste voorbeeld van een live catalogus van productiekwaliteit andere federaties binnen specifieke dataruimten in staat stellen en aanmoedigen om hun eigen catalogi in te zetten die voldoen aan de gemeenschappelijke vereisten van Gaia-X plus aanvullende sectorspecifieke regels. De CDE zal ook andere branchecatalogi ondersteunen op basis van Gaia-X-vereisten.

GXFS FR overbrugt via Institut Mines-Télécom en zijn partners de kloof tussen IT en de juridische wereld

GXFS FR, het Institut Mines Telecom, zijn Data & AI-platform Teralab en zijn partners 3DS OUTSCALE, Atos, Dawex, Doaposte en OVHcloud, hebben ook een systeem voor ‘Onderhandeling en Contractualisering van Data-uitwisselingen’ onthuld. Dit ondersteunt de gegevensuitwisseling met contractonderhandelingen en autorisatiebeheer om de Europese dataruimten te versterken. Na een onderhandelingsproces wordt een juridisch beschermd PDF-contract gegenereerd. Partijen moeten specifieke, onweerlegbare beschermingsclausules onderschrijven (gegevensbescherming, intellectueel eigendom, datahosting, enz.) die automatisch worden geïmplementeerd door de catalogusdiensten om te linken met de Gaia X-beleidsregels en -labels.

Anne-Sophie Taillandier, directeur van het Teralab-platform bij Institut Mines-Telecom, die het GXFS FR-project beheert, onderstreept:

“Onze demonstrator biedt een veilig en flexibel raamwerk; de *gebruiker kiest welke data hij wil delen in het kader van Europese Data Spaces, in welk tijdsbestek en onder welke specifieke voorwaarden. Deze ontbrekende functie is tot nu toe verplicht om een ​​volledig vertrouwde open omgeving te creëren bij het uitwisselen van gegevens tussen concurrenten of met andere leden van een waardeketen. We zijn er trots op dat we vandaag een manier kunnen vrijgeven om deze kloof te overbruggen en volledige transparantie te brengen. ”

De GAIA-X Hub Frankrijk heeft online e-learningmodules opgezet om te leren hoe u de verschillende federatieve diensten kunt gebruiken om gebruikersbehoeften te identificeren, een idee te prototypen, een product te lanceren of te verbeteren, en een businessplan op te stellen: https://elearning.gxfs .fr/

Over CISPE en de CISPE Federatiecatalogus

CISPE, de stem van Cloud Infrastructure Provider in Europa, is een van de oprichters van Gaia-X en een belangrijke motor voor het bouwen van een betere cloud in Europa op het gebied van gegevensbescherming, gegevensportabiliteit, cyberbeveiliging, eerlijke concurrentie en klimaatneutraliteit.

De CISPE Federatie vertegenwoordigt de gemeenschap van de Cloud Infrastructure Providers in Europa, en niet alleen leden van CISPE zelf. Het serviceaanbod binnen de CISPE Federation Catalog verwijst naar meer dan 500 serviceaanbiedingen van; 3DS OUTSCALE, Aruba, AWS, Arsys, CoreTech, Gigas, Ikoula, Irideos, Jotelulu, Leaseweb, Netalia, Opiquad, OVHcloud en Thésee Datacenter.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!