Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2024

Spyware aangetroffen op telefoons Europarlementsleden

Op twee smartphones van leden van de subcommissie Veiligheid en Defensie van het Europees Parlement is spyware ontdekt. Het Europees Parlement laat de smartphones van alle leden nu onderzoeken.

Spyware aangetroffen op telefoons Europarlementsleden image

Een routinecontrole bracht aan het licht dat twee telefoons waren besmet, meldt Politico. Het Europees Parlement vraagt daarom nu alle leden van de subcommissie om hun toestel te laten controleren.

Een woordvoerder van het Europees Parlement bevestigt het incident. Wie precies geïnfecteerd raakte is officieel niet bekend. Het Belgische De Morgen meldt echter dat het waarschijnlijk gaat om Nathalie Loiseau (Renew), die in een recent interview aangaf dat haar toestel met de Israëlische spyware Pegasus was besmet.

Eerder ook al incidenten van spyware

Het is niet de eerste keer dat Europese politici slachtoffer zijn. Eerder waren ook Europarlementsleden van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging in 2022 geïnfecteerd. Ook het Griekse Europarlementslid Nikos Androulakis was al eens slachtoffer.

Spyware op een smartphone maakt van het toestel een ideale afluistertool. Sommige software maakt het mogelijk om inhoud van de telefoon te bekijken, maar ook kunnen onder meer microfoon of de camera worden misbruikt zonder medeweten van de gebruiker. De leden van de bewuste subcommissie praten onder meer over wapenleveringen aan Oekraïne, maar ook de aanstormende verkiezingen maken afgeluisterde politici meteen makkelijker beïnvloedbaar. Wie achter de infectie zit, is vooralsnog niet bekend.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!