Wouter Hoeffnagel - 01 maart 2024

Elon Musk klaagt OpenAI aan voor loslaten missie

Elon Musk daagt zowel OpenAI als OpenAI-topman Sam Altman aan. Musk stelt dat Altman inmiddels voorbij gaat aan de vastgelegde missie van OpenAI: het bevorderen van de mensheid. In plaats daarvan zou Altman inmiddels het realiseren van winst voorop stellen.

Elon Musk klaagt OpenAI aan voor loslaten missie image

Musk was samen met Altman in 2015 oprichter van OpenAI, en was daarbij een belangrijke investeerder. De miljardair vertrok in 2018 bij OpenAI, naar eigen zeggen vanwege een belangenconflict door zijn rol als topman bij Tesla. OpenAI is opgericht als non-profit organisatie, waarbij het vooruithelpen van de mensheid is vastgelegd als doel. De populariteit van OpenAI nam sindsdien een vlucht, met name door de lancering van ChatGPT en eigen modellen. Het wist onder meer een miljardeninvestering aan te trekken van Microsoft.

'Gebrek aan transparantie'

Musk hekelt in de rechtszaak onder meer de geheimzinnigheid binnen OpenAI, meldt Reuters. Zo is GPT-4 grotendeels in het geheim ontwikkeld. In de aanklacht wijst Musk op de website van OpenAI, waar nog altijd wordt gemeld dat OpenAI artificial general intelligence (AGI) wil inzetten voor het bevorderen van de gehele mensheid. Musk stelt dat OpenAI in de praktijk echter is getransformeerd tot een closed-source dochteronderneming van Microsoft, een van de grootste technologiebedrijf ter wereld.

In de aanklacht gaat Musk ook in op de onrust die rond OpenAI ontstond na het ontslag van Altman in november, en het daarop volgende vertrek van Greg Brockman. Ook de raad van bestuur is hierbij op de schop gegaan, waarbij Altman volgens Musk vooral leden zijn benoemd die ervaring hebben bij grote winstgerichte bedrijven of de politiek, en niet zo zeer in AI-ethiek of -governance.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!