Redactie - 05 maart 2024

Belangengroep blokkeert vernieuwde HDMI-drivers voor Linux

AMD mag haar grafische drivers die enkele bugs rond HDMI-weergave oplossen niet vrijgeven. De standaardengroep rond HDMI weigert dat het ze uitbrengt.

Belangengroep blokkeert vernieuwde HDMI-drivers voor Linux image

AMD heeft haar display drivers voor Linux verbeterd. Specifiek gaat dit over bugs die opduiken met HDMI 2.1 in combinatie met grafische kaarten van AMD. Zo zouden er al een tijdlang problemen bestaan met 4K-schermen in combinatie met een beeldvernieuwing van 120 Hz, of met 5G en 240 Hz.

HDMI bestaat sinds 2002 en is al meer dan vijftien jaar de standaardaansluiting voor tv’s spelconsoles en een groot deel van de pc-schermen. De kabel is in die tijd ook geëvolueerd om onder meer hogere beeldvernieuwing (refresh rate) en hogere resoluties (zoals 4K en 5K) te ondersteunen.

Niet opensource

Maar volgens Linux-site Phoronix mag AMD die nieuwe drivers niet vrijgeven. Dat komt omdat HDMI Forum weigert om de driver als opensource vrij te geven. Dat wordt bevestigd door een ingenieur van AMD op een forum waar gebruikers een probleem met hun 4K-scherm in combinatie met HDMI 2.1 en een AMD-GPU uitleggen.

Verdere reactie van AMD of HDMI Forum is er niet. The Register suggereert dat het mogelijk gaat om angst dat het open source maken van de driver het makkelijker maakt om beelden te kopiëren omdat dergelijke kabels ook met kopieerbescherming zijn uitgerust.

Wie een een dergelijk probleem heeft met Linux in combinatie met grafische kaarten van AMD kan wel altijd DisplayPort gebruiken. Daar zou het probleem niet voorvallen.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!