Redactie - 07 maart 2024

Amazon neemt Amerikaans datacenter op kernenergie over

AWS neemt in de VS een datacenter over van een energieproducent. Door de ligging en de overnameclausule heeft het directe toegang tot grote hoeveelheden stroom.

Amazon neemt Amerikaans datacenter op kernenergie over image

Het gaat om het datacenter Cumulus van Talen Energy in Susquahanna in de staat Pennsylvania. Dat is het datacenter dat naast de kerncentrale van het verkopende bedrijf ligt en sinds 2023 operationeel is.

Ook bijbehorende stroominfrastructuur overgenomen

Het datacenter had bij de start een capaciteit van 48 megawatt, maar dat valt uit te breiden naar 475 megawatt. Amazon Web Services neemt zowel het datacenter als de bijhorende stroominfrastructuur over, maar de eigenlijke stroomproductie komt wel van de nabijgelegen kerncentrale die tot 2,5 gigawatt kan produceren.

In de persmededeling staat dat het datacenter tot 960 megawatt kan gaan. Dat zou betekenen dat het meer dan twee derde van de totale productie opslorpt.

De overname past in het plan van Amazon om, zoals de meeste grote datacenterspelers, meer in te zetten op koolstofvrije energiebronnen. In praktijk stappen zulke bedrijven de laatste jaren vaak naar windmolenparken waar ze capaciteit opkopen, maar ook kernenergie kan daarvoor dienen.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!