Witold Kepinski - 20 maart 2024

Apple schikt voor 490 miljoen dollar in rechtszaak over iPhone verkopen in China

Apple betaalt 490 miljoen dollar om een collectieve rechtszaak te schikken. Investeerders beschuldigden CEO Tim Cook ervan dat hij de dalende iPhone-verkoop in China had verzwegen. De zaak is geseponeerd, maar Apple erkent geen schuld.

Apple schikt voor 490 miljoen dollar in rechtszaak over iPhone verkopen in China image

Een gerechtsdocument dat is ingediend, beschrijft een schikking die nog door een rechter in Noord-Californië moet worden goedgekeurd zo meldt The Register.

De kwestie dateert van eind 2018, toen Cook tijdens een winstpresentatie van Apple zei dat China, in tegenstelling tot landen als Brazilië, India, Rusland en Turkije, geen van de markten was waar Apple te maken had met lagere verkopen vanwege verzwakte munteenheden. Die uitspraak bleek een dure vergissing.

De collectieve rechtszaak van beleggers, geleid door de pensioenfondsbeheerder Norfolk County Council, vond de uitspraken misleidend. Dit omdat Apple slechts vier dagen na de winstpresentatie de productie bij toeleveranciers in China verlaagde. En begin 2019 verlaagde Apple opnieuw de winstvooruitzichten met 5 miljard tot 9 miljard dollar vanwege de verslechterende economische omstandigheden in China.

Volgens advocatenkantoor Robbins Geller Rudman & Dowd LLP, die optrad als hoofdadvocaat voor de beleggers zal de schikking de op twee na grootste schikking ooit zijn in een collectieve effectenrechtszaak in de Northern District of California, een district waar veel technologiereuzen gevestigd zijn.

De schikking van Apple, die een einde maakt aan vier jaar van juridische strijd, is overigens geen schuldbekentenis.

Lees meer hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!