Redactie - 21 maart 2024

Verlamde patiënt kan schaken met behulp van Neuralink-implantaat

Een verlamde patiënt kan dankzij een hersenchip van het Amerikaanse Neuralink een potje online schaken. Via het implantaat kan de man een cursor op het scherm met behulp zijn hersenen laten bewegen.

Verlamde patiënt kan schaken met behulp van Neuralink-implantaat image

Dit blijkt uit een video van Neuralink, opgericht door Elon Musk (foto), op X. Het hersenimplantaat is een van meerdere toestellen die door medische bedrijven worden ontwikkeld voor patiënten met neurologische aandoeningen. In de video, die op X/Twitter werd gedeeld, zegt de patiënt, Nolan Arbaugh, dat de chirurgische ingreep om een hersenimplantaat aan te brengen ‘super eng’ was.

'Niet perfect'

Hij is in de video te zien terwijl hij online schaak lijkt te spelen via aansturing door zijn hersenen. "Het is niet perfect", vertelt Arbaugh. "We hebben wat problemen gehad." Hij geeft wel aan dat het implantaat nu al zijn leven heeft veranderd.

Neuralink werkt al langer aan ‘interface voor het brein’. Het bedrijf wil onder meer hersenimplantaten bouwen die mensen met motorische aandoeningen toelaat om interfaces op een computer te bedienen. Het bedrijf kwam eerder in opspraak omdat het bij testen meerdere dieren zou hebben mishandeld.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!