Hans Steeman - 25 maart 2024

Hammerspace introduceert hyperscale NAS

Opslag voor AI-workloads vereist hoge capaciteit en performance. Sommige leveranciers zijn begonnen dit probleem aan te pakken, bijvoorbeeld met wereldwijde bestandssystemen. Hammerspace, bekend van zijn oplossing om data silo’s te consolideren in a single name space, komt nu met een Hyperscale NAS.

Hammerspace introduceert hyperscale NAS image

Het potentieel van AI om voordelen te bieden in industriële processen is bekend, maar de technologie die AI ondersteunt moet ook evolueren om de belofte als game changer volledig waar te maken. Dit vereist dat IT een aantal al lang bestaande architectonische uitdagingen overwint, zeker op het gebied van opslag. De evolutie van snelle rekenkracht via GPU's opende de deur naar de AI-revolutie, maar op grote schaal moeten GPU’s met hoge snelheid enorme hoeveelheden data kunnen verwerken. Sommige aanbieders zijn er al van overtuigd dat traditionele opslagarchitecturen simpelweg niet snel genoeg zijn om de vraag bij te blijven. Hierdoor lopen processen vast en dat heeft tot gevolg dat dure computersystemen gedeeltelijk inactief blijven.

Molly Presley (foto), CMO van Hammerspace tijdens de recente IT Press Tour in Californië: “Hammerspace heeft onlangs een oplossing onthuld voor de uitdaging op het gebied van opslagprestaties. We hebben een wereldwijde bestandssysteemtechnologie ontwikkeld dat gericht is op het verenigen van grote en ongelijksoortige gegevensbronnen in één enkele logische laag. We hebben deze mogelijkheid nu verder uitgebreid met een prestatiedimensie die kan voldoen aan de reken- en opslagvereisten van AI op schaal. We noemen het product Hyperscale NAS.”

De nieuwe Hyperscale NAS scheidt metadata van het primaire datapad tussen compute en de opslagnaamruimte van de klant. De leverancier kent de substantiële beperkingen van objectopslag, die is geëvolueerd om grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens in de cloud op te slaan. Gelukkig zijn de eisen van moderne benaderingen, zoals AI en containers, een ideale match voor NFS, omdat het een POSIX-compatibel protocol op applicatieniveau is. Hammerspace heeft het initiatief genomen om vol verve NFS 4 te ondersteunen. Dat heeft grote voordelen omdat die driver via Linux, overal te gebruiken is. Met andere woorden: klanten hoeven hun omgeving niet opnieuw te ontwerpen om deze te ondersteunen.

De uitdaging voor NFS is het overwinnen van de prestatieknelpunten waarmee organisaties op grote schaal te maken krijgen. Naast verbeteringen aan het NFS-protocol zelf, zoals ondersteuning voor scale-out opslagarchitecturen, heeft Hammerspace deze problemen op een aantal manieren aangepakt.

Men scheidt het NFS-besturingspad van het datapad, zodat metagegevens van het bestandssysteem afzonderlijk kunnen worden opgeslagen, beheerd en geschaald.

Verder is het datapad vereenvoudigd door het aantal hops van rekenkracht naar opslag te verminderen, van negen naar vier. Deze combinatie stelt Hammerspace in staat om supercomputer-achtige opslagprestaties te leveren, aldus Molly.

Hammerspace zegt dat het dit allemaal kan doen met behoud van NAS-datadiensten op bedrijfsniveau, zoals snapshots, klonen en replicatie. Dit onderscheidt het van andere parallelle bestandssysteemtechnologieën, die doorgaans worden gebruikt in krachtige computeromgevingen. Het kan ook vóór bestaande opslagsystemen van elke leverancier worden geplaatst, inclusief scale-out NAS, waar het ondersteuning kan toevoegen voor nieuwe AI-vriendelijke interfaces zoals Nvidia's GPUDirect.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!