Hans Steeman - 25 april 2024

Leil brengt efficiënte storage on-premises

Onbekend maakt soms ook onbemind. Hierdoor vallen sommige innovaties wat minder op. Leil Storage uit Tallinn (Estland) heeft hier ook last van. Het bedrijf brengt de efficiëntie van hyperscale dataopslag naar on-premises opslag met het zelf ontwikkelde SaunaFS-bestandssysteem. Het succes zit hem een optimale afstemming tussen hard- en software.

Leil brengt efficiënte storage on-premises image

Aleksander Ragel (foto), oprichter en CEO van Leil Storage, introduceerde tijdens de IT Press Tour in Rome het innovatieve concept om opslagsystemen aanzienlijk te versnellen en gelijktijdig het energieverbruik opmerkelijk te verminderen.

De missie van Leil Storage is om de dataopslag met harde schijven een nieuwe impuls te geven, door bestaande features, zoals het powermanagement dat bij de meeste aanbieders ongebruikt blijft, optimaal te benutten. De naam Leil staat dan ook voor hergeboorte en verwijst naar die missie.

Binnen het concept kan de kracht van de harde schijf (compact, goedkoop en snel) gebruikt worden om een volgende generatie storage servers te realiseren. Het beste van de oude technologie combineren met de nieuwste innovaties is het parool van Aleksandr Ragel.

Leil Storage heeft ook de infrastructuur voor serviceprovider Acronis ontwikkeld en innoveert in een nauwe relatie met de hardware fabrikanten. Daarvoor is een team van 20 engineers opgezet.

Leil Storage levert een moderne storage server voor het back-uppen en archiveren. Men richt zich op de markt waar nu oplossingen voor databack-up en tape-opslag (LTO) domineren. Het concept verlaagt op imposante wijze het energieverbruik, met een opvallend lage KW/TB-verhouding. Leil Storage is een gegevensbeheerplatform dat gebruik maakt van het eigen gedistribueerde bestandssysteem SaunaFS, dat voorzien is van speciale en gepatenteerde energiebesparende functies om de prestaties en efficiëntie te verbeteren. Op dit moment realiseert men in vergelijking tot traditionele harddisk servers een vermindering van het energieverbruik met zo’n 18% door de host beheerde SMR-schijven toe te passen.

Binnenkort is er een "power disable"-functie om het stroomverbruik met 25% of meer te verminderen. Hierdoor worden harde schijven uitgeschakeld wanneer ze niet nodig zijn. Door een slimme configuratie in de hardware, waarbij harde schijven in groepen worden beheerd, heeft dit geen impact op de performance.

Western Digital heeft een speciale harddisk ontwikkeld die bijna op maat gemaakt is voor Leil Storage en de SMR-technologie met powermanagement integreert. De power down optie stelt Leil Storage in staat om deze drives volledig uit te schakelen, met als resultaat een sterk verbeterde energie-efficiëntie.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!