Redactie - 08 april 2024

Microsoft waarschuwt voor Chinese desinformatie rond verkiezingen

Microsoft waarschuwt voor een groeiende hoeveelheid desinformatie van Chinese origine in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) zouden actoren met banden met de Chinese staat desinformatie creëren, waarbij zij zich op social media voordoen als Amerikanen.

Microsoft waarschuwt voor Chinese desinformatie rond verkiezingen image

Hiervoor waarschuwt Microsoft's Threat Analysis Center (MTAC). Het techbedrijf wijst erop dat China op grote schaal verkiezingen probeert te beïnvloeden, met als doel zijn eigen belangen te bevorderen. Ook nationale verkiezingen in India en Zuid-Korea zijn doelwit. Naast Chinese actoren zouden ook Noord-Koreaanse partijen betrokken zijn.

'Effectiviteit is vooralsnog beperkt'

De effectiviteit van de Chinese activiteiten is volgens het MTAC op dit moment nog beperkt. Wel ziet het in toenemende mate vanuit China experimenten met het gebruik van memes, video's, en audio voor het verspreiden van desinformatie. Het waarschuwt dat China op termijn hierin effectiever kan worden.

In het rapport noemt MTAC ook een aantal concrete voorbeelden van situaties waarin Chinese desinformatie verspreid. Denk hierbij aan de bosbranden op Maui in Hawaii vorig jaar, waarbij werd geclaimd dat deze het gevolg waren van het testen van een 'weerwapen' door de Amerikaanse overheid. Denk echter ook aan desinformatie rondom een treinontsporen in Kentucky en drugsgebruik in de Verenigde Staten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!