Wouter Hoeffnagel - 09 april 2024

'AI kan fors grotere onderzoek mogelijk maken'

Kunstmatige intelligentie (AI) kan de manier waarop onderzoeksprojecten worden uitgevoerd aanzienlijk veranderen. Het kan onder meer fors grotere onderzoeken mogelijk maken.

'AI kan fors grotere onderzoek mogelijk maken' image

Dit stellen onderzoekers van ESMT Berlin, dat onderzoek deden naar de impact van AI op grootschalige onderzoeksprojecten. Waar AI vaak wordt ingezet voor het uitvoeren van individuele taken, ligt de focus binnen het onderzoek van ESMT Berlin juist op de inzet van AI voor het aansturen van menselijke werknemers. Dit kan volgens de onderzoekers een aanzienlijk verandering teweeg brengen in de manier waarop onderzoek wordt uitgevoerd.

Algoritmisch management

Zo blijkt dat AI in potentie allerlei functies binnen het onderzoeksveld kan overnemen. Denk daarbij het toewijzen van taken aan teamleden en het coördineren van het onderzoek. Dit heet ook wel 'algoritmisch management'. De onderzoekers verwachten dat dit onder meer onderzoek op grotere schaal en met een hogere efficiëntie mogelijk maakt.

Het onderzoek toont dat AI menselijke managers niet alleen kan repliceren, maar mogelijk ook kan overtreffen. In het onderzoek illustreren PhD-kandidaat Maximilian Koehler en hoogleraar Strategie Henry Sauermann vijf belangrijke managementfuncties effectief uitvoert: taakverdeling en -toewijzing, richting, coördinatie, motivatie en ondersteuning van leren.

Onderzoeksproductiviteit verbeteren

Het groeiende aantal gebruiksscenario's suggereert volgens het onderzoek dat de adoptie van algoritmisch management een cruciale factor zou kunnen zijn bij het verbeteren van de onderzoeksproductiviteit. “De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie hebben een punt bereikt waarop AI de reikwijdte en efficiëntie van wetenschappelijk onderzoek nu aanzienlijk kan vergroten door complexe, grootschalige projecten te beheren”, zegt Koehler.

Uit een kwantitatieve vergelijking met een bredere steekproef van projecten blijkt ook dat algoritmisch management-projecten vaak groter zijn dan projecten die geen algoritmisch management gebruiken en geassocieerd zijn met platforms die toegang bieden tot gedeelde AI-tools. Dit suggereert dat algoritmisch management het mogelijk maakt projecten op te schalen, maar ook technische infrastructuren vereist die op zichzelf staande projecten moeilijk te ontwikkelen zijn.

Menselijke aansturing niet overbodig

Hoewel AI belangrijke managementfuncties kan overnemen, betekent dit niet menselijke aansturing overbodig wordt. Sauermann: “Als AI enkele van de meer algoritmische en alledaagse functies van management kan overnemen, zouden menselijke leiders hun aandacht kunnen verleggen naar meer strategische en sociale taken, zoals het identificeren van hoogwaardige onderzoeksdoelen, het werven van financiering of het opbouwen van een effectieve organisatiecultuur.”

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!