Wouter Hoeffnagel - 22 april 2024

Cyberspionnen keken jarenlang mee bij Volkswagen

Cyberspionnen hadden jarenlang toegang tot systemen van Volkswagen, zonder dat de Duitse autofabrikant hiervan op de hoogte was. Tussen 2010 en 2015 konden aanvallers bij duizenden documenten van het bedrijf.

Cyberspionnen keken jarenlang mee bij Volkswagen image

Dit melden ZDF en Der Spiegel op basis van eigen onderzoek. Een woordvoerder van Volkswagen bevestigt de cyberspionage, maar wilgeen details delen. Zij lijken specifiek op zoek te zijn geweest naar informatie gerelateerd aan de ontwikkeling van zowel benzinemotoren als versnellingsbakken. Denk echter ook aan data gerelateerd aan voertuigen op alternatieve brandstoffen, zoals elektriciteit of waterstof. Om welke informatie het exact gaat is niet bekend.

Van Mexicaanse fabriek naar hoofdkantoor

De aanvallers drongen in 2010 voor het eerst binnen en maakte in 2011 en 2012 data buit. De aanvallers drongen binnen bij een Mexicaanse fabriek van Volkswagen. Een jaar later wisten de aanvallers naar verluid hun toegang tot de systemen uit te breiden naar onder meer systemen van het Volkswagen-hoofdkantoor in het Duitse Wolfsburg. In totaal zijn zo'n 19.000 documenten gestolen, melden ZDF en Der Spiegel.

De aanvallers zijn vermoedelijk afkomstig uit China. Zo zouden IP-adressen van de aanvallers zijn herleid naar China. De aanval is uiteindelijk in 2014 ontdekt. Ook lijken de tijden waarop de aanvallers toesloegen overeen te komen met Chinese kantooruren, meldt een bron van de Duitse media.

China ontkent betrokkenheid

China ontkent overigens betrokkenheid bij de aanval. De Chinese ambassade meldt in een verklaring aan ZDF zich in te zetten tegen iedere vormvan cyberspionage.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!