Witold Kepinski - 23 april 2024

Omgevingsdienst de Vallei lanceert eigen algoritme voor milieutoezicht

Omgevingsdienst de Vallei heeft vandaag een zelf ontwikkeld algoritme gelanceerd om milieutoezicht efficiënter uit te voeren. Het algoritme, genaamd Risicomodel prioritering milieutoezicht, scoort bedrijven op basis van geobjectiveerd naleefgedrag, milieurelevante variabelen en tijdsverloop sinds de laatste controle. Bedrijven met een hoog risicoprofiel komen als eerste in aanmerking voor een controle.

Omgevingsdienst de Vallei lanceert eigen algoritme voor milieutoezicht image

Het algoritme is uniek in zijn soort, omdat het is ontwikkeld door de dienst zelf. "We zijn erg trots op dit succes," zegt Esther Lucas, Manager Ontwikkeling en Bedrijfsvoering bij Omgevingsdienst de Vallei. "Het algoritme helpt ons om onze werkzaamheden efficiënter uit te voeren en zo de milieukwaliteit te verbeteren."

Het algoritme is niet zelflerend, maar wel lerend. De resultaten van de pilot die met het algoritme is uitgevoerd, worden gebruikt om het model te verfijnen. Ook de ervaringen van toezichthouders worden meegenomen in de ontwikkeling van het algoritme.

Omgevingsdienst de Vallei is niet de enige dienst die gebruikmaakt van het algoritme. Ook Omgevingsdienst Brabant Noord heeft het model al in gebruik genomen. En er zijn meer geïnteresseerden. "We hopen dat ons algoritme een bijdrage kan leveren aan een betere milieubescherming in Nederland," aldus Esther Lucas.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!