Wouter Hoeffnagel - 25 april 2024

'Chinese organisaties hadden via servers toegang tot high-end chips Nvidia'

Tien Chinese organisaties hadden via servers van Dell, Gigabyte en Super Micro Computer toegang tot high-end chips van Nvidia. Het is onduidelijk of de fabrikanten hiermee Amerikaanse exportbeperkingen hebben geschonden.

'Chinese organisaties hadden via servers toegang tot high-end chips Nvidia' image

Dit meldt Reuters op basis van documenten omtrent zo'n honderd aanbestedingen van tien Chinese organisaties tussen 20 november 2023 en 28 februari 2024. Uit de documenten blijkt volgens het persagentschap dat de organisaties bij Dell, Gigabyte en Super Micro Computers servers hebben aangeschaft die high-end chips van Nvidia bevatten. Het is onduidelijk om welke chips het exact gaat. De producten zijn aangeschaft door onder meer een aantal universiteiten, een AI-onderzoeksinstituut en een onderzoeksinstituut gericht op aardbevingen. Denk echter ook aan een techbedrijf met banden met de Chinese overheid, een luchtvaartbedrijf en een ruimtevaartbedrijf.

Nvidia meldt in een reactie dat het om een 'verwaarloosbaar' aantal chips gaat dat via deze route aan Chinese partijen is geleverd. Ook stelt het chipbedrijf dat de geleverde producten al langere tijd in China verkrijgbaar waren, al voordat de Amerikaanse exportbeperkingen van kracht waren. Het bedrijf zegt geen indicaties te hebben dat de leveringen in strijd zijn met Amerikaanse exportbeperkingen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!