Witold Kepinski - 01 mei 2024

Nieuwe functies in Google Gemini

Google zet de volgende stap in de toekomst van AI met nieuwe functies in Gemini, beschikbaar voor Nederlandse gebruikers.

Nieuwe functies in Google Gemini image

Gemini kan straks je eigen Gmail en Google Drive doorzoeken, ook in het Nederlands. Dat maakt van Gemini ineens een persoonlijke assistent waarmee je veel tijd bespaart. Die eindeloze zoektocht in je bomvolle inbox naar een tijdstip in die ene specifieke e-mail of een stukje uit je notulen op Drive is verleden tijd. En het gedoe van het openen van twintig verschillende websites om hotels en vluchten met elkaar te vergelijken, kunnen we ook achter ons laten.

Dit zijn de nieuwe AI-mogelijkheden in Gemini en voorbeelden van hoe je ze kunt gebruiken:

  • Gemini doorzoekt je Gmail - Je hoeft niet meer eindeloos te zoeken naar die ene specifieke e-mail. De nieuwe AI-functie kan alle e-mails van vandaag voor je samenvatten, of zelfs een bericht vinden waarin staat waar en wanneer je met vrienden zou afspreken.
  • Prompt voorbeeld: “zoek in m’n gmail op wanneer de babyshower van danique is.”

  • Gemini gebruikt actuele informatie in Google Maps - Nooit meer verdwaald raken in Utrecht, of de verkeerde bus pakken in Rotterdam. Gemini gebruikt info vanuit Google Maps om zo de snelste manier te vinden om bij je afspraak te komen, zowel voor het OV als de auto.
  • Prompt voorbeeld: “ik moet om 20 uur in ahoy zijn. hoe laat moet ik weg met de auto?”

  • Gemini zoekt vluchten en hotels - Wil je er zeker van zijn dat je de beste prijs voor je vlucht en hotel op Kreta hebt, zonder dat je het hele internet hoeft af te speuren? Gemini is je persoonlijke reisleider en helpt je bij het vergelijken en boeken van je volgende vakantie.
  • Prompt voorbeeld: we willen begin juni een weekje op vakantie naar mallorca. zoek vliegtickets voor twee volwassenen en twee kinderen. ik kan maximaal 1200 euro uitgeven. graag alleen nonstop vluchten.”
  • Follow up: “kun je ook een hotel met zwembad vinden? minstens 4 sterren graag.”

  • Gemini doorzoekt je Google Drive - Ben je een beetje de draad kwijtgeraakt met wat er allemaal in het Jaarverslag 2023 stond? Geen paniek, je hoeft het echt niet opnieuw door te spitten. Gemini kan het verslag voor je opsporen én een samenvatting geven. En ook een handige functie als je niet meer helemaal weet waar het werkstuk van je dochter over ging.
  • Prompt voorbeeld: “zoek op google drive naar het jaarverslag 2023 en vat het samen.”

  • Gemini zoekt relevante content op YouTube - Tutorials en reviews zijn de heilige graal als je overweegt nieuwe producten te kopen. Maar met zoveel content op YouTube kan het soms nog een uitdaging zijn om de perfecte video te vinden. Door middel van AI zoekt Gemini makkelijk naar de juiste video's, zodat jij nooit meer een miskoop doet.
  • Prompt voorbeeld: “ik wil een nieuwe duurzame wasmachine die ook kan drogen. zoek reviews op youtube”

Zo zijn er natuurlijk tal van prompts mogelijk; probeer het vooral zelf. Voor meer details over de nieuwe extensies (zo heten de koppelingen tussen Gemini en andere diensten), zie de blogpost over de lancering voor Engelstalige gebruikers (Gemini heette toen nog Bard).

Tot slot: Google maakt het ook makkelijker om Gemini te bereiken vanuit Chrome. Als je in de adresbalk “@gemini” intikt gevolgd door een vraag, dan gaat Gemini meteen voor je aan de slag.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!