Witold Kepinski - 04 mei 2024

10 tips voor publiceren in het Algoritmeregister

Al meer dan 120 organisaties publiceerden 361 algoritmes in het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid. Maar nog lang niet alle overheden hebben dit gedaan. En dat terwijl in 2025 de hoog-risico en impactvolle algoritmes in het register moeten staan. Maar hoe start je met publiceren? Digitale Overheid geeft tien tips.

10 tips voor publiceren in het Algoritmeregister image

Er zijn verschillende organisaties die hun ervaringen en adviezen delen. Van het betrekken van de praktijk tot het gebruik van sjablonen. De beste tips werden verzameld in een handige top 10.

1. Begin gewoon: Laat je niet weerhouden door twijfel. Start met het publicatieproces en leer gaandeweg. City of Amsterdam benadrukt dat angst ongegrond is en dat het starten van het publicatieproces een kans biedt om het werkproces te verbeteren.

2. Betrek de praktijk: Gemeente Groningen adviseert om de praktijk te betrekken bij het uitleggen van het algoritme. Zij hebben vaak de beste inzichten en kunnen het op een begrijpelijke manier communiceren.

3. Plan een aansluitsessie: De Gemeente Súdwest-Fryslân nam contact op met haar leveranciers en plande direct een aansluitsessie in. Daarnaast startte ze een intern gesprek over het gebruik van algoritmes.

4. Wijs een eigenaar aan: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) adviseert om voor elk algoritme een eigenaar aan te wijzen, wat verantwoordelijkheid en duidelijkheid biedt binnen de organisatie. Deze eigenaar kan er ook voor zorgen dat de informatie up-to-date blijft.

5. Kijk rond bij anderen: De Gemeente Bergen op Zoom keek goed rond bij andere gemeenten en zagen al snel dat er veel wordt gekozen voor dezelfde software en dezelfde algoritmes. Dit is een heel fijne basis om eventuele ontbrekende kennis en informatie aan te vullen

Benieuwd naar de andere 5 tips? Lees dan het gehele nieuwsbericht: https://lnkd.in/eeJegpHw

Heb je na het lezen van deze top 10 toch vragen of wil je persoonlijk advies? Het implementatieteam staat voor je klaar! Mail naar algoritmeregister@minbzk.nl en er wordt direct contact met je opgenomen!

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!