Wouter Hoeffnagel - 02 mei 2024

'IT-systemen Belastingdienst bieden vanaf 2027 meer ruimte voor wijzigingen'

De IT-systemen van de Belastingdienst bieden vanaf 2027 meer ruimte voor wijzigingen in het Nederlandse Belastingstelsel. Lange tijd waren grote wijzigingen nagenoeg niet mogelijk, doordat de verouderde IT-infrastructuur van de overheidsdienst hiervoor geen ruimte bood.

'IT-systemen Belastingdienst bieden vanaf 2027 meer ruimte voor wijzigingen' image

Dit melden bronnen aan de NOS. De vorderingen in het moderniseren van de IT-infrastructuur van de Belastingdienst is goed nieuws voor de formerende partijen. Zij krijgen meer ruimte voor het wijzigen van wetgeving omtrent Belastingen. In het verleden was dit zeer lastig, en bleken de verouderde computersystemen ook kleine wijzigingen zoals een ander btw-tarief in de praktijk niet te kunnen verwerken.

Vermogensrendementsheffing

De Hoge Raad doet in augustus en september uitspraken doet over de vermogensrendementsheffing in box 3. Dit kan uitdagingen opleveren voor het modernisatietraject. Indien de rechter oordeelt dat onterecht belasting is geheven, moet mogelijk veel geld worden terugbetaald aan spaarders. Dit kan een kostenpost opleveren van zo'n 4 miljard euro. In dat geval moeten ook de IT-systemen worden aangepast om de vermogensrendementsheffing voortaan wel goed te heffen. Dit zou betekenen dat programmeurs die zich nu richten op het vernieuwen van de IT-systemen hiermee aan de slag moeten.

Ook in dit geval verwachten de bronnen van de NOS dat de vertraging beperkt blijft. Nieuwe plannen van de formerende partijen kunnen daardoor uiterlijk in 2027 ingaan, zodat in 2018 volgens deze plannen belasting wordt geheven.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!