Eveline Meijer - 29 mei 2024

Geheime adressen vier jaar lang zichtbaar in MijnOverheid door lek Kadaster

Sommige Nederlandse burgers konden vier jaar lang geheime adressen inzien in de MijnOverheid-applicatie. De oorzaak was een datalek in het Kadaster, dat vier jaar aanwezig was. Bijna 4.000 mensen zijn hierdoor getroffen.

Geheime adressen vier jaar lang zichtbaar in MijnOverheid door lek Kadaster image

Burgers kunnen via hun gemeente hun woonadres laten afschermen in de Basisregistratie Personen (BRP), waarna deze informatie niet meer via de producten van het Kadaster worden verstrekt. Alleen bevoegden, zoals overheden en notarissen, hebben hier dan nog toegang toe.

Maar deze geheime adressen bleken in sommige gevallen toch inzichtelijk via de MijnOverheid-app, schrijft het Kadaster. Het gaat om personen die samen rechthebbenden zijn van een object. Daar is bijvoorbeeld sprake van als twee mensen samen eigenaar zijn van een woning. "Als de ene eigenaar via MijnOverheid kijkt hoe het eigendom geregistreerd staat, wordt ook informatie over de andere eigenaar getoond. Dat is niet de bedoeling als het om een geheim adres gaat", aldus het Kadaster.

3.948 mensen getroffen

Het datalek bestond tussen augustus 2020 en 12 april 2024. Volgens het Kadaster had dit in de meeste gevallen geen negatieve gevolgen, omdat rechthebbenden vaak elkaars adresgegevens al kennen, bijvoorbeeld omdat ze samenwonen of samen akten hebben ondertekend. "Maar in sommige gevallen is er een bijzondere reden waarom rechthebbenden elkaars adres niet kennen. In dat geval kan deze gebeurtenis wel gevolgen hebben." 

Demissionair Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat 3.948 mensen door het lek zijn getroffen. Zij worden persoonlijk door het Kadaster geïnformeerd met een brief, die zij op 29 of 30 mei ontvangen.

De geheime adressen zijn inmiddels weer goed afgeschermd en sinds 12 april niet meer zichtbaar via MijnOverheid. Van het datalek is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!