Floris Hulshoff Pol - 21 juni 2024

SAP geeft klanten met Joule en RISE verdere stap in hun transformatieproces

SAP belooft niet alleen nieuwe AI-functionaliteit, maar komt ook met directe oplossingen en -toepassingen in het complete portfolio. Hiermee moeten de klanten uiteindelijk nog meer inzichtelijke waarde halen uit hun diverse SAP- oplossingen voor hun digitale transformatieproces. Daarbij gaat de transitie naar de cloud, via bijvoorbeeld RISE with SAP of GROW with SAP, gewoon door, betoogde de ERP- en cloudgigant tijdens zijn de recente EMEA-editie van zijn SAP Sapphire-evenement in Barcelona.

SAP geeft klanten met Joule en RISE verdere stap in hun transformatieproces image

Ieder zichzelf respecterend groot zakelijk softwarebedrijf heeft het tegenwoordig wel over hoe AI de zakelijke (IT) wereld verandert en dat het daarvoor een hoop oplossingen ontwikkelt. SAP zegt dit vanzelfsprekend ook en heeft, naast de al bekende cloud- en clean core-mantra’s, AI-integratie in zijn complete portfolio met SAP Business AI tot zijn absolute speerpunt gemaakt. Tijdens het SAP Sapphire-evenement was het daarom voornamelijk ‘All AI’ wat de klok sloeg

SAP Business AI

Doel van de SAP Business AI-strategie met al zijn oplossingen, toepassingen en mogelijkheden is het de ongeveer 400.000 SAP-klanten mogelijk maken de nodige flexibiliteit en innovatiekracht te leveren die in de huidige zakelijke wereld een levensbehoefte zijn. “We beloven niet alleen, maar we leveren ook. Alles draait om het bieden van (AI) technologie die echte zakelijke resultaten en uitkomsten voor onze klanten oplevert”, zegt SAP CEO Christian Klein tegen de 4.800 aanwezige klanten en partners in Barcelona.

De introductie van SAP Business AI volgens SAP de ‘derde stap’ in de verdere ontwikkeling van het SAP-portfolio dat in het verleden begon met on-premises ERP in combinatie met data. Sinds het aantreden van Christian Klein stond de volgende stap volledig in het teken van de noodzakelijke cloudtransitie en het leveren van de daarvoor benodigde technologie, mogelijkheden en tools. Bijvoorbeeld via het SAP Business Technology Platform (BTP) en langzame integratie van AI in het productenportfolio.

Met de volledige integratie van (Gen)AI in het hele SAP-platform en -portfolio is deze derde stap eigenlijk een feit. Cloud blijft de basis, maar de hele stack daarbovenop is compleet voorzien van geïntegreerde AI. SAP BTP blijft een belangrijke pijler en ondersteunt nu AI Foundation. Hiermee kunnen bedrijven de eigen data, data van meer dan 14.000 andere SAP-klanten en van derde partijen -Christian Klein ziet dit als één van de belangrijkste strategische ‘assets’ van het bedrijf- combineren met die van bestaande bekende Large Language Models (LLM’s) en foundation-modellen van meerdere bekende en minder bekende AI-ontwikkelaars, grote publieke cloud hyperscalers als AWS en Google, en via andere strategische samenwerkingen, zoals met Nvidia. Dit moet klanten die juiste inzichten opleveren om zakelijke beslissingen te nemen en echt data-driven te laten worden, is de gedachte.

Daarbij komt dat de AI-integraties direct ‘embedded’ in de diverse SAP-oplossingen terecht komen. Verder hebben klanten, vooral grotere system-integrators en partners nog de kans eigen AI-features voor bedrijfs- of vooral ook sectorspecifieke SAP-oplossingen en -toepassingen te ontwikkelen.

Hoofdrol voor Joule

Al deze AI-gestuurde mogelijkheden en features komen samen in de plek waar eindgebruikers ermee aan de slag kunnen; de GenAI-assistent of ‘copilot’ Joule. Christian Klein: “Joule is dé copilot die de zakelijke behoeften, activiteiten en vooral data en processen van bedrijven begrijpt en daarop kan handelen. Dit stelt de diverse groepen medewerkers, van CIO, CFO tot HR-director, in staat hier naadloos op te handelen. Het is geen extra laag zoals bij veel andere (grote) IT-aanbieders, maar echt ingebouwd in al onze oplossingen en toepassingen. Want het draait ten slotte op het constant optimaliseren en verbeteren van deze zakelijke processen zodat klanten op basis hiervan de beste resultaten kunnen boeken.”

Joule ondersteunt daarvoor straks 80 procent van alle meest uitgevoerde taken binnen het SAP-portfolio en levert daarbij tot 20 procent meer productiviteit en andere kwaliteitsverbeteringen op. Inmiddels bestaan er al 50 duidelijke use cases waarvoor de GenAI-assistent is in te zetten. Eind dit jaar moeten dat er honderd zijn. Verder wordt verwacht dat straks 80 procent van de meest uitgevoerde taken in het complete SAP-portfolio met Joule worden afgehandeld.

Integraties

Niet alleen integreert Joule straks hiervoor het de hele SAP Business AI-stack, maar bijvoorbeeld ook met gelijkwaardige tools van derde partijen. De integratie met Copilot van Microsoft is hiervoor een eerste stap, zodat SAP-eindgebruikers straks ook alle relevante data uit hun Microsoft 365-omgeving kunnen importeren en laten meewegen in hun zakelijke activiteiten.

Verder presenteerde SAP twee meer ‘specifieke’ Joule-iteraties; Joule for Consultants voor consultancypartners en Joule in ABAP Cloud voor ontwikkelaars die zelf belangrijke eigen ABAB-code in het hele portfolio willen implementeren en draaien.

Enterprise Architect belangrijk voor RISE

Toch passeerden in Barcelona vanzelfsprekend ook de SAP cloudprogramma’s de revue. De mogelijkheden binnen SAP Business AI zijn alleen te gebruiken via de (CloudERP)-transformatieprogramma’s RISE with SAP (RISE) en GROW with SAP (GROW).

Voornamelijk RISE, met inmiddels al 6.000 klanten volgens SAP, speelt bij alle AI-features de meest belangrijke rol. Voor dit grootzakelijke cloudtransformatieprogramma werd onder meer aandacht besteed aan de beschikbaarheid van SAP Enterprise Architect (EA). Dit zijn specifieke SAP-experts die dedicated bedrijven helpen met alle zaken rondom een (ERP)migratie naar de cloud en hen gedurende dit hele traject daarbij ter zijde staan.

“Dit hele traject is hierbij gebaseerd op de onderliggende RISE-methodologie met onder meer onze ‘clean-core-filosofie”, gaf Thomas Saueressig, verantwoordelijk voor Customer Services & Delivery bij SAP, aan tijdens zijn keynote. “Vanzelfsprekend is ons bij iedereen al bekend zijnde ‘clean core’-de onderliggende basis, maar de enterprise architects voegen hier nog meer waarde aan toe. Dit alles om ervoor te zorgen dat het hele transformatie- en uiteindelijk ook implementatieproces een consistente kwaliteit heeft en de nodige voorspelbare tijdsduur.”

Toolbox uitgebreid met WalkMe

Voor het uitvoeren van een succesvolle zakelijke transformatie heeft SAP een holistische visie, waarbij het, kortgezegd, draait om applicaties, processen, (clean core) data en mensen. Hiervoor is binnen RISE voor de laatste categorie, mensen, de toolbox verder uitgebreid met de aangekondigde overname van de Israëlische startup WalkMe. Met de functionaliteit van dit platform, waarbij eindgebruikers eigenlijk stap voor stap in het gebruik van de diverse mogelijkheden van RISE begeleid. De overige onderdelen van de SAP-visie zijn gedekt met de tooling van de cloud/SAP BTP, het vorig jaar overgenomen SAP LeanX en SAP Signavio.

Uitbreiding GROW

SAP gaf zijn andere cloudtransformatieprogramma GROW voor middelgrote bedrijven ook aandacht, maar aanmerkelijk minder dan RISE. SAP maakt goed duidelijk dat RISE vooral het cloudtransitieprogramma is waar de meeste aandacht naar uitgaat. Vooral ook omdat binnen dit programma bijvoorbeeld alle mogelijkheden van SAP Business AI het beste tot hun recht komen.

In ieder geval krijgt het op SaaS gebaseerde GROW nu ook nieuwe mogelijkheden die eerder ook al in RISE beschikbaar waren. Denk daarbij aan de komst van SAP Sales Cloud en SAP Concur Expense. Verder voert SAP duurzaamheidsoplossingen, zoals de SAP Green Ledger, door in GROW. Vanzelfsprekend kunnen GROW -klanten gebruikers ook de GenAI-assistent Joule gebruiken voor het bevragen en benutten van hun hele SAP-landschap.

Steun voor partners

SAP-gebruikers kunnen niet zonder (channel) partners. Volgens CEO Christian Klein hoeven deze partners niet bang te zijn voor alle AI-mogelijkheden die via SAP Business AI op hen afkomen. “Onze partners, ook partners die niet tot de grote system-integrators behoren, krijgen onze aandacht om hen hierop voor te bereiden. Wij gaan actief onze service- en ontwikkelpartners benaderen om hen van de juiste informatie en kennis over de AI-oplossingen te voorzien. Niet alleen met bootcamps en andere trainingen, maar we gaan ook onze SAP-communities inzetten. Hiervoor komen nog aankondigingen.”

Helemaal klaar voor toekomst

Met de komst van SAP Business AI en Joule trekt SAP duidelijk de (cloud)transitie opnieuw naar een volgend plan. Niet alleen omdat het duidelijk maakt hoe het AI echt in zijn omgevingen inzet, maar ook doordat de nadruk op cloud (RISE en GROW) nadrukkelijk aanwezig blijft.

SAP laat hierbij subtiel weten in te zetten op ‘best of suite’ in plaats van traditioneel ‘best of breed’ dat toch complexiteit en silo’s met zich meebrengt. Dit maakt SAP opnieuw klaar voor de toekomst en klanten en partners, zo hoorden we hier en daar, staan te trappelen om aan de slag te gaan.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!