Redactie - 17 december 2015

Telecomaanbieder Voys wordt zelfsturende organisatie

Mark Vletter, eigenaar van de holocratisch georganiseerde telecomaanbieder Voys, neemt afstand van zijn rol als Lead Link. Lead Link is de belangrijkste rol binnen de organisatie. Met deze stap is Voys het eerste bedrijf ter wereld waar de eigenaar en founder niet de Lead Link is.

Mark Vletter: “Binnen onze organisatie zijn we altijd op zoek naar de beste match voor de verschillende rollen. Gedurende mijn tijd als Lead Link binnen de organisatie ben ik erachter gekomen dat ik niet de beste fit ben voor deze rol. Op basis van mijn strengths en de fase waarin het bedrijf zich verkeert, van pioneer- naar growth fase, ben ik niet meer de juiste persoon op de juiste plaats. Jorg Vletter, die mijn rol overneemt, is flexibeler, accurater, meer aanwezig binnen het bedrijf en daarmee beter ‘connected’. Dat zijn zaken die Voys op dit moment nodig heeft.”

Lead Link

Het Voys Model is een organisatiemodel zonder managers en zonder functies. Het geloof dat gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten ligt aan dit model ten grondslag. Om binnen een organisatie het werk goed te kunnen organiseren en structureren, zijn er rollen opgesteld. Als medewerker van Voys vervul je (een aantal) rollen, die niet aan een specifiek persoon zijn gebonden, maar waarvan de organisatie met elkaar heeft beslist dat die nodig zijn om de organisatie draaiende te houden.

De rol van Lead Link, die Mark voorheen vervulde voor de Voys cirkel, is verantwoordelijk voor een soepele totstandkoming van de strategie van de organisatie. De persoon met deze rol faciliteert de organisatie zodanig, dat er binnen Voys geen belemmeringen zijn voor het behalen van de purpose van de organisatie en de doelen van collega’s. Een ondersteunende en dienende rol. De organisatie heeft op dit moment een dusdanig hoog niveau van zelfsturing bereikt dat Mark Vletter niet meer de juiste persoon is voor de rol als Lead Link.

Mark Vletter blijft binnen de organisatie actief vanuit een activator rol, waaronder coaching en sparring vallen. Ook product- en procesverbetering zijn rollen die Mark vervult vanwege zijn vaardigheden en ervaring op dit gebied.

Holacracy model

Het werken zonder managers en functies creëert de voorwaarden voor collega's om ondernemer te zijn binnen hun rol(len) en binnen Voys. Om dit ondernemerschap te faciliteren is Voys in maart dit jaar gestart met de implementatie van Holacracy. Een purpose drive besturingssysteem voor organisaties, waarbij het draait om peer to peer ondernemerschap en totaal gedistribueerde autoriteit. Bij de start van Holacracy wordt de Holacracy Constitution, de grondwet van het model, door de wettelijke eigenaar ondertekend. Daarbij wordt zijn of haar 'autoriteit' volledig overgedragen aan de organisatie. Bij Voys mocht collega Mark, tevens Chef Leuk Werk en DGA de krabbel onder de constitutie zetten. Wat hem op dat moment dan ook de eerste Lead Link van de Voys cirkel maakte.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!