Witold Kepinski - 09 februari 2017

Microsoft beschermt Azure cloud klanten tegen patent rechtszaken

Microsoft beschermt zijn cloud klanten tegen patent issues met het Microsoft Azure IP Advantage programma. Nu steeds meer klanten kiezen om hun applicaties in de cloud te draaien, zijn er meer juristen ofwel 'patenttrollen' die geld claims leggen op mogelijke patentinbreuken. Microsoft zet dot haar volop in op Azure cloud en wil zichzelf en zijn klanten zo beschermen tegen concurrenten zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud en IBM Cloud.

Microsoft klanten krijgen steun met de ruim 10.000 patenten van de 60.000 die Microsoft heeft geregistreerd als een advocaat van een concurrent is claimt dan zal Microsoft zijn klant ondersteunen bij juridisch gedoe. Hiervoor heeft Microsoft een patent programma. Ook klanten die open source gebruiken in Azure zoals Apache en Hadoop worden beschermd.

Microsoft wil met deze patent beschermingsmaatregelen verder groeien in de cloud markt die in 2020 goed is voor 1 biljoen dollar zo meldt onderzoeksbureau Gartner.

Patenttrol

De term patenttroll wordt internationaal gebruikt voor veelal kleine bedrijven die zelf een octrooipakket opbouwen of beheren voor een groot bedrijf. Ze octrooieren ideeën maar produceren zelf niets. De octrooien worden ingezet om actief rechten af te dwingen. Patenttrolls worden publiek bekritiseerd omdat ze niets produceren en maatschappelijk dus niets bijdragen. Dit argument geldt echter met name voor de kleine patenttrolls die zelfstandig opereren. De term trolling is afkomstig uit het criminele dialect en staat voor het "patrouilleren in de buurt op zoek naar mensen". Hoewel in aanzienlijk mindere mate dan in de Verenigde Staten zijn ook in Europa patenttrolls actief. Vooral softwarepatenten en andere triviale octrooien lenen zich goed voor misbruik. Critici zijn derhalve bezorgd over de ontwikkelingen binnen de EU aangaande het Europees Octrooibureau en de lage belasting van 10% op inkomsten uit octrooien in Nederland die volgens hen uitnodigt tot meer activiteiten van patenttrolls.

Lees meer in de blog van Microsoft Chief Legal Officer Brad Smith.

Door: Witold Kepinski

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!