Wouter Hoeffnagel - 28 mei 2025

ICT-arbeidsmarkt blijft ondanks verlichting krap

Hoewel het aantal openstaande vacatures voor ICT'ers daalt, blijft de ICT-arbeidsmarkt krap. In 2024 daalde het aantal vacatures voor ICT'ers met 13%, terwijl het aantal ICT'ers met een WW-uitkering met 22% steeg. Deze stijging is groter dan gemiddeld vergeleken met andere beroepen. Toch blijft de vraag naar ICT'ers hoog.

ICT-arbeidsmarkt blijft ondanks verlichting krap image

Dit blijkt uit cijfers van het UWV. De afname van de krapte op de arbeidsmarkt voor ICT'ers kan worden toegeschreven aan verschillende economische ontwikkelingen. Reorganisaties in de sector informatie en communicatie, faillissementen in het bedrijfsleven en een groeiende arbeidsproductiviteit spelen hierin een rol. Een hogere arbeidsproductiviteit betekent dat er meer werk wordt verricht in dezelfde tijd.

Arbeidsproductiviteit stijgt

Ongeveer 39% van de ICT'ers werkt in de sector informatie en communicatie, waar de arbeidsproductiviteit sneller stijgt dan in andere sectoren. Zo voerde het softwarebedrijf AFAS een vierdaagse werkweek in vanwege de efficiëntere werkwijze van het personeel. Medewerkers ontvangen wel een fulltime salaris. De hogere arbeidsproductiviteit kan er echter ook toe leiden dat er minder ICT'ers nodig zijn om hetzelfde werk te doen, wat resulteert in minder vacatures of niet-verlengde contracten.

In 2023 en 2024 steeg het aantal bedrijfsfaillissementen in sectoren waar veel ICT'ers werken, zoals de sector informatie en communicatie, de zakelijke en financiële dienstverlening en de industrie. Dit leidde tot een toename van het aantal mensen dat hun baan verloor en een WW-uitkering ontving. Daarnaast vinden er veel reorganisaties plaats in de sector informatie en communicatie, wat leidt tot ontslagen of een afname van het aantal vacatures voor ICT'ers. Investeringen in AI worden vaak als aanleiding voor deze reorganisaties genoemd.

Sector ervaart minder vaak last van krapte

Ondanks de krappe arbeidsmarkt geeft bijna de helft van de werkgevers in de sector informatie en communicatie aan geen belemmeringen voor hun bedrijfsvoering te ervaren. Dit blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in april 2025. Zij zien een personeelstekort ook minder vaak als een belemmering dan werkgevers uit andere sectoren. Mogelijk hebben deze werkgevers hier minder vaak last van doordat in de sector informatie en communicatie vraag en aanbod al sinds 2023 naar elkaar toegroeien.

Bij het werven van personeel blijft werkervaring belangrijk voor de sector informatie en communicatie. Uit het werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat de sector minder vaak dan andere sectoren de functie-eisen aanpast. Ook worden minder vaak zij-instromers aangenomen, wat het voor werkzoekenden moeilijker maakt om in de branche te starten.

ICT’ers met WW-uitkering worden jonger

Sinds 2023 ontvangen steeds meer ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar een WW-uitkering. In de jaren daarvoor was het aandeel 50-plussers groter. Dit heeft mogelijk te maken met de toename van het aantal faillissementen en reorganisaties. Mensen die recent in dienst zijn gekomen, worden bij reorganisaties vaak als eerste ontslagen. Toch zijn er relatief weinig ICT'ers met een WW-uitkering. In april 2025 gaat het om ruim 5.300 personen. In totaal werken bijna 560.000 mensen in een ICT-beroep.

Meer informatie is hier beschikbaar.

I-Mor 26/05/2025 t/m 02/06/2025 BN + BW DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Gartner BN tm 12-11-2025 - 3

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!