Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2025

IT- en beveiligingsmedewerkers krijgen onvoldoende steun voor veerkracht

Organisaties ondersteunen hun IT- en beveiligingsmedewerkers onvoldoende bij het omgaan met de hoge druk tijdens het afhandelen van cyberincidenten. Waar technologische en operationele veerkracht vaak prioriteit krijgen, wordt de menselijke factor regelmatig vergeten. Dit vormt een risico voor de bedrijfscontinuïteit, variërend van langdurige downtime tot verhoogde kwetsbaarheid tijdens crisissituaties.

IT- en beveiligingsmedewerkers krijgen onvoldoende steun voor veerkracht image

Dit blijkt uit onderzoek van Zscaler, een bedrijf gespecialiseerd in cloudbeveiliging. Het onderzoek benadrukt de impact van cyberdreigingen op mensen en hun werkdruk. Veel IT-professionals voelen zich onvoldoende voorbereid en missen steun van hun organisatie bij het afhandelen van grote beveiligingsincidenten. Bijna de helft, 47%, beschouwt zichzelf als slechts ‘enigszins veerkrachtig’ of minder. Daarnaast vindt 50% dat hun organisatie onvoldoende inzicht heeft in de dagelijkse stress en mentale belasting die gepaard gaan met het afhandelen van cyberincidenten of andere ernstige IT-verstoringen. Door dit gebrek aan bewustzijn gelooft 51% van de respondenten niet dat hun werkgever zich actief bezighoudt met hun persoonlijke veerkracht.

Processen, technologie en mensen

James Tucker, Head of CISO’s in Residence bij Zscaler EMEA, stelt: “De beste cyberveerkrachtstrategieën bevatten drie belangrijke elementen: processen, technologie en mensen. Hoewel bedrijven maar al te goed begrijpen hoe technologie en operationele processen continuïteitsstrategieën beïnvloeden, worden mensen vaak over het hoofd gezien. Iedereen is zo gefocust op technologie, maar ze negeren of vergeten de menselijke factor, alsof die optioneel is.”

43% van de IT-professionals geeft aan dat hun organisatie het verband tussen persoonlijke veerkracht en de algehele veerkracht van de organisatie niet ziet. Het is dan ook niet verrassend dat er weinig aandacht wordt besteed aan het monitoren van persoonlijke veerkracht. Volgens respondenten meet slechts 37% van de organisaties persoonlijke veerkracht actief via enquêtes, en minder dan een derde, 29%, brengt de individuele veerkracht überhaupt in kaart.

Veerkracht van professionals

James Tucker vervolgt: “Bedrijven hebben niet alleen betrouwbare beveiligingsoplossingen nodig, maar moeten ook rekening houden met de veerkracht van de professionals die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van hun algehele veerkrachtstrategieën. In een vluchtige, onzekere omgeving met aanhoudende dreigingen, voortdurende verstoringen op de werkvloer en de aanhoudende druk van digitale transformatie, kan persoonlijke veerkracht de doorslag geven in het beschermen van de organisatie.”

Zscaler wil organisaties ondersteunen bij het versterken van hun ‘Resilience Factor’: het vermogen om weerstand te bieden aan tegenslagen, zich aan te passen aan verandering en succesvol te blijven in tijden van onzekerheid. Het rapport biedt een uitgebreide roadmap voor bedrijven die veerkracht niet alleen als technische noodzaak willen zien, maar ook als essentieel voor leiderschap en cultuur. Het bevat ook praktische hulpmiddelen voor business leaders, waaronder een interactieve Resilience Superpower Quiz, een tool die gebruikers helpt hun persoonlijke veerkrachtstijl en ‘superkracht’ te ontdekken.

Omada 10/07/2025 t/m 17/07/2025 BN + BW MSP Show 18/06/2025 t/m 31/07/2025 BN + BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 2

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!