Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2018

Intelligente pallets helpen bewegingen van goederen beter te volgen

T-Systems, het Instituut Fraunhofer for Material flow and Logistics (IML) en de European Pallet Association (EPAL) lanceren de eerste 500 intelligente pallets ter wereld. Met behulp van deze slimme pallets zijn bedrijven veel beter in staat bewegingen van hun goederen op water, spoor en asfalt te volgen. Het Internet of Things (IoT) is nu klaar voor massa gebruik binnen supply chain management. De pallets werden geïntroduceerd tijdens de International Supply-Chain conferentie van 17 t/m 19 oktober 2018 in Berlijn. 
 
Diefstal, verlies en vertragingen van vrachten kosten vele sectoren miljarden euro’s per jaar. Gemiddeld zo’n 30 procent van alle transporten komt niet op tijd - of nooit - aan op de juiste bestemming. Pallets die nu aangesloten worden op slimme netwerken worden de nieuwe data-parels in supply chain management trajecten.

Trackers

De 500 intelligente pallets zijn voorzien van een zogeheten low-cost tracker die zijn eigen positie achterhaalt en transportbewegingen plus temperatuurwisselingen volgt. Naast de locatie detecteert de waterdichte sensor schokken, hellingen, versnellingskrachten en de temperatuur van elke pallet. De opleggers rapporteren zelf hun status van bijvoorbeeld afwijkingen op het vlak van onverwachte schud- of temperatuurfluctuaties. Updates worden automatisch doorgegeven aan een specifiek portal.
 
"De low-cost tracker hebben we in samenwerking met EPAL ontwikkeld. Zij hebben alleen al in Europa meer dan 500 miljoen pallets in omloop. Met deze eerste 500 slimme pallets maken we een goede start met de digitalisering van het logistieke proces dat een enorm potentieel vertegenwoordigt," zegt Ingo Hofacker, verantwoordelijk voor IoT-diensten bij T-Systems. Ingo Mönke, voorzitter van GPAL, de Duitse tak van de European Pallet Association, e.V.: "Met de introductie van slimme pallets betreedt EPAL een nieuw tijdperk. Wij krijgen relevante nieuwe informatie realtime en direct binnen handbereik. Hiermee bieden wij onze klanten toegevoegde waarde en zo ontstaan eveneens nieuwe bedrijfsmodellen."

Data is het nieuwe goud in supply chain management

De tracker is eenvoudig in te bouwen in elke ladingdrager dankzij het compacte ontwerp, dat volgens T-Systems desondanks robuust is. Gegevensuitwisseling vindt plaats via het NarrowBand IoT netwerk van T-Mobile. Voordelen van deze netwerktechnologie zijn het lage energieverbruik en daarmee de lage kosten. Ook is het netwerk volgens T-Systems stabiel, veilig en overal beschikbaar. De levensduur van de batterij in de sensor bedraagt tien jaar. Klanten betalen per tien jaar een eenmalig bedrag van tien euro. Dankzij de 3GPP-standaardisatie voldoet het systeem aan de zogeheten LTE-normen voor systeembeveiliging. Daarmee wordt ook een belangrijke stap gezet in de wereld van het supersnelle 5G netwerk.
 
Naar verwachting worden de komende jaren meer dan een miljard objecten verbonden met het internet. Veel van deze Internet of Things oplossingen worden ingezet in de transport- en logistieke sector. Slimme pallets, containers en verpakkingen zijn straks in staat miljarden statusberichten te verzenden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!