Redactie - 22 december 2016

Top-5 trends in de security-branche van 2017 volgens Axis

De focus van de veiligheidsindustrie op grote trends in de IT-branche blijft ook in 2017 actueel. Daarom presenteert Axis de security-trends voor het komende jaar. Cybersecurity is het belangrijkste onderwerp. Ook staan de mogelijkheden van Deep Learning op het gebied van de videoanalyse centraal en wordt 'Security as a Service' verder uitgebouwd. Traditioneel gaat het ook in 2017 nog steeds om hogere resoluties en geïntegreerde oplossingen.

“Gisteren stonden de producten centraal, maar vandaag en morgen zijn dat allesomvattende veiligheidsoplossingen. Want de uitdagingen worden steeds complexer. De oplossingen die de branche aanbiedt moeten daarom ook volgen. De gebruiker wil een complete oplossing, inclusief analysefuncties of hij wil zelfs de controle over de complete veiligheidsbewaking als Security-as-a-Service. Als marktleider in de IP-videomarkt vinden wij het bijzonder enerverend deel uit te maken van deze ontwikkeling en met onze technologie in grote mate de doorontwikkeling van veiligheid te bevorderen", aldus Timo Sachse (foto), Product Analyst EMEA bij Axis Communications.

1) Cybersecurity

2016 was geen bijzonder goed jaar voor IoT (Internet of Things)-apparaten. Grootschalige cyberaanvallen, bijvoorbeeld van de Mirai Botnets, maakten gericht gebruik van kwetsbaarheden in deze apparaten[1], waaronder ook onnoemelijk veel veiligheidscamera's en recorders. Geïnspireerd door het succes van deze botnets, worden ook in 2017 talrijke varianten verwacht.

Zowel ondernemingen als eindgebruikers moeten meer dan ooit op de veiligheid van hun netwerk letten. Dit houdt niet alleen een zorgvuldige screening in van de fabrikant voor de aanschaf van veiligheidsproducten, maar ook het doorvoeren van regelmatige updates en noodzakelijke patches.

Want cybersecurity betekent niet alleen een product verkopen dat op dat moment als 'veilig' geldt, maar ook het installeren van alle noodzakelijke patches en updates tijdens de levensduur van het product. Het is de taak van de fabrikant om deze op een eenvoudige manier aan de gebruikers ter beschikking te stellen. Axis neemt zijn verantwoordelijkheid als producent bijzonder serieus en zal hier ook in 2017 mee aan de slag gaan.

Niet alleen de veiligheid van netwerkproducten zal in 2017 een belangrijk onderwerp zijn, maar ook de ondersteuning van alle IT-processen over een lange periode. De gevoeligheid in de beveiligingsbranche is weliswaar verhoogd, maar deze is nog lang niet op het niveau dat het moet zijn.

2) Uitgebreide analysemogelijkheden bevorderen Deep Learning

Kwalitatief hoogwaardig videomateriaal is een kernfunctie voor moderne videobewakingscamera's. Maar dat is niet genoeg, want de verzamelde informatie moet uiteindelijk geanalyseerd worden voordat een beslissing kan worden genomen. Het belang van analysefuncties zal daarom komend jaar verder toenemen. Als dit gecombineerd wordt met doorontwikkelde technologieën, zoals thermische opnamen en een verbeterde opnamekwaliteit bij slechte lichtomstandigheden, kunnen uitdagingen op het gebied van veiligheid uitgebreider aangepakt worden. Daaronder vallen bijvoorbeeld gezichtsherkenning, forensische analyse of perimeterbeveiliging.

Deze ontwikkeling zal ook de deur naar de veiligheidsmarkt openen voor kunstmatige intelligentie en Deep Learning. Met Deep Learning worden analyses in toenemende mate geautomatiseerd en hun kwaliteit geoptimaliseerd. Dat betekent in dit verband dat computers op basis van verzamelde metadata en de reacties van de gebruikers leren welk gedrag voor bepaalde locaties of omgevingen kenmerkend is en welk gedrag ervan afwijkt – en wanneer er dus een alarm moet worden gegenereerd.

3) Passieve videoveiligheid vs. geïntegreerde oplossing met actieve componenten

Fysieke veiligheid draait niet alleen om de observatie van personen, locaties of gebeurtenissen, maar vaak ook om actief ingrijpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het veiligheidspersoneel op de locatie aanwezig is en op de camerabeelden een indringer ziet. Het kan ook over grote afstanden worden uitgevoerd. De actie kan bijvoorbeeld via een luidspreker, lampen of een toegangscontrolesysteem gevolgd worden. Daarom ligt in 2017 de focus nog steeds op het samenvoegen van hardware en software tot end-to-end-oplossingen. Deze bestaan uit high-performance-camera's, opslagapparatuur en toegangscontrolesystemen die nauw zijn geïntegreerd in videomanagement- en analysetools. Videobewaking zal zich van een uitsluitend passieve technologie verder ontwikkelen tot een geïntegreerde oplossing met actieve componenten. Deze werkwijze is efficiënter, maakt het gebruik in het dagelijkse leven voor de klant gemakkelijk en verbetert de ROI.

4) Security as a Service

Terwijl cameratechnologieën zich steeds verder ontwikkelen, zoeken klanten voor hun fysieke veiligheid in de nabije toekomst meer naar 'Security as a Service' – oplossingen in plaats van afzonderlijke hardwarecomponenten die op een netwerk aangesloten worden. Totaalpakketten, zoals de uitbesteding van de totale veiligheidsbewaking aan een externe onderneming, worden voor specifieke veiligheidsproblemen steeds populairder.

5) 'Professionele' hogeresolutiecamera's

4K wordt al jarenlang als 'the Next Big Thing' aangeprezen. Toch ligt de focus hier niet alleen op een hogere kwaliteit van de optiek en sensoren in de camera. Ook de technologie voor videocompressie verbetert en opslagvolume wordt goedkoper. Gecombineerd met voordelige HD-monitoren en encoders zijn 4K-videobewakingscamera's de beste keuze voor situaties waarin de resolutie en details van essentieel belang zijn.

Het bouwen van camera's met hoge resolutie is niet moeilijk, uiteindelijk wordt dit primair door de sensorresolutie bepaald. Het is echter wel moeilijk om de hogere resoluties ook forensisch correct te bewerken. In 2017 verwacht Axis dat de cameratechniek in het 5 megapixelbereik een niveau bereikt dat vandaag alleen bij de HDTV 720p en 1080p camera's voorkomt.

[1] Bron: https://krebsonsecurity.com/2016/10/hacked-cameras-dvrs-powered-todays-massive-internet-outage/

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!