Anne van den Berg - 12 oktober 2023

Dwight Maanster, Dynatrace: “Hoe houd je grip op data in de multicloud?”

De multicloud brengt veel voordelen met zich mee, maar het maakt het ecosysteem van organisaties ook complexer. Organisaties verliezen daarmee de grip op data en systemen, zodat ze het risico lopen dat ze vertraging oplopen in de operatie. “De meeste organisaties hebben al snel vier of vijf managementtools. Maar hoe houd je dan het overzicht? En hoe herken je bottlenecks op tijd", vraagt Dwight Maanster van Dynatrace zich hardop af.

Dwight Maanster, Dynatrace: “Hoe houd je grip op data in de multicloud?” image

Dwight Maanster is sinds 1 mei 2023 countrymanager voor Dynatrace Nederland. Eén van de redenen waarom hij bij de organisatie van start is gegaan is de enorme trackrecord. “We staan al dertien jaar rechts bovenaan in de Magic Quadrant van Gartner als het gaat om observability”, vertelt hij trots. Toch heeft nog niet elke organisatie zicht over zijn hele ICT-omgeving, laat staan de keten. Er is dus ook veel potentie voor Dynatrace.

Multicloud maakt IT-omgeving complexer
De complete IT-omgeving wordt steeds complexer door de komst van de multicloud, maar ook dragen ketens van organisaties zoals de overheid bij aan de complexiteit, vertelt Maanster. Daardoor staat data, wat het goud is van organisaties, nu verspreid over meerdere type systemen en servers, dus hoe zorg je dat je overzicht houdt? Maar ook: hoe zorg je ervoor dat eventuele bottlenecks direct worden opgespoord en opgelost?

Om proactief obstakels op de lossen, onderzoekt Dynatrace al sinds 2013 de inzet van AI in observability en IOPS. Sinds 2016 wordt AI in de oplossing ingezet om obstakels te herkennen en advies te geven. “Het model is gevoed met alle data over de storingen uit het verleden. Daardoor kan de oplossing meedenken in het oplossen van problemen. Dat is echt één van onze USP’s en daarmee hebben we een voorsprong op onze concurrenten.”

Toewerken naar Black Friday
“Bottlenecks vertragen de operatie, dus daarom is overzicht zo cruciaal. Denk maar eens aan een retailorganisatie die toewerkt naar Black Friday. Die organisaties kunnen het niet veroorloven dat hun systemen eruit liggen of dat ze data niet tot hun beschikking hebben. Daarom is controle cruciaal. Het heeft niet alleen impact op de reputatie, maar het heeft direct impact op de financiële resultaten van zo’n event als Black Friday.”

In de overheid ligt het uiteraard anders. Daar zijn geen Black Friday’s of andere momenten waarop de druk op de organisatie het maximale bereikt. Toch heeft de overheid net zoveel of misschien wel meer behoefte aan overzicht over alle data en systemen. Maanster vertelt: “In de overheid is vooral ketenintegratie belangrijk om de dienstverlening naar de burgers, partners en medewerkers te verbeteren.”

Data móét veilig zijn
Ondanks dat de overheid geen klanten kan verliezen door een slechte service, worden overheidsorganisaties zich bewust van de wensen en eisen die leven bij de burger, vertelt Maanster. “Burgers eisen dat ze hun zaken kunnen regelen via een app, dat hun data veilig is en dat ze op elk moment en realtime bij hun data kunnen. Ze hebben dus geen keus. Maar ook gezien vanuit de kosten is het slim om grip te hebben op data en systemen.”

Denk aan RDW, Ministerie van Justitie, Belastingdienst: zomaar drie onderdelen van de overheidsketen met ontzettend veel servers en omgevingen waar data ligt opgeslagen. “Hoe breng je overzicht over de hele keten? En hoe doe je dat terwijl je óók rekening houdt met security en dataprivacy. Dat is heel complex. Tel daarbij op dat data vaak realtime inzichtelijk moet zijn en slimme objecten worden gebruikt om data te verzamelen.”

Vier of vijf monitoringtools
Een gemiddelde overheidsorganisatie heeft volgens Maanster al snel vier of vijf monitoringtools tot hun beschikking, elk gekoppeld aan een ander systeem. Door gebruik te maken van een oplossing zoals die van Dynatrace wordt dat teruggebracht naar één systeem: “Door het samen te brengen in één systeem heb je aanzienlijk minder beheerinspanningen. Daardoor heb je ook meer tijd om te innoveren.”

Een innovatie waar toch ook de overheid naar kijkt is de overstap naar de cloud. Maanster verwacht dat de meeste privacygevoelige data niet wordt overgezet naar de public cloud, maar open data kan misschien wel daar zijn plek. “Maar stel dat je besluit dat je wilt overstappen, dan heb je meer grip op de migratie omdat je precies weet wat waar staat, wat gemigreerd kan worden en wat niet meer kan naar de cloud.”

Dynatrace is partner centric
Om de overheid en andere organisaties te helpen werkt Dynatrace overigens graag met partners samen, vertelt Maanster: “We zijn een partner centric bedrijf. Wij trainen, begeleiden partners en treden als een team op naar klanten toe. Wij nemen ze soms aan de hand en anders doen ze het bij ons. Nog beter dan wij weten ze de businesscases voor hun klanten. We zijn een ideale combinatie om met onze technologie de usecase van klanten zoals overheidsorganisaties op te lossen.”

Auteur: Anne van den Berg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!