Wouter Hoeffnagel - 28 januari 2019

'Nederland moet niet naïef zijn in discussie rond Huawei'

'Nederland moet niet naïef zijn in discussie rond Huawei' image

Nederland moet zich niet naïef opstellen in de discussie rond Huawei. Met deze waarschuwing komen staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en premier Rutte, die met vertegenwoordigers van Huawei in gesprek zijn gegaan.

Huawei ligt internationaal onder vuur en wordt ervan verdacht in opdracht van de Chinese overheid spionage uit te voeren. De Chinese IT-gigant ontkent de aantijgingen. Naar aanleiding van deze zorgen zijn Keijzer en Rutte in gesprek gegaan met Huawei. "Ze hebben uitleg gegeven over hoe het zit met de veiligheid van het bedrijf", tekent de NOS op uit de mond van Keijzer.

Onderzoek door NCTV

Het Chinese bedrijf wordt momenteel onderzocht door de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Keijzer wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van dit onderzoek of de mogelijke gevolgen die deze uitkomsten kunnen hebben.

Apparatuur van Huawei wordt in Nederlandse telecominfrastructuur op grote schaal gebruikt. Keijzer stelt dan ook dat het bedrijf 'vervlochten' is met Nederlandse mobiele netwerken. Daarnaast spelen er grote economische belangen. Zo beschikt Huawei over een distributiecentrum in Eindhoven die werkgelegenheid oplevert. Rutte noemde Huawei in zijn wekelijke persconferentie dan ook een belangrijke speler voor de Nederlandse economie.

Testlocatie in Brussel

Huawei laat in een schriftelijke reactie aan de NOS weten dit jaar een testlocatie te openen in Brussel. Europese landen kunnen in dit centrum apparatuur van het bedrijf testen. Dergelijke testcentra zijn al langer beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!