Wouter Hoeffnagel - 02 maart 2022

Vier op de tien techbedrijven voorziet omzetdaling door oorlog in Oekraïne

Vier op de tien techbedrijven voorziet omzetdaling door oorlog in Oekraïne image

Vier op de tien Nederlandse techbedrijven verwacht dat hun omzet daalt door de oorlog in Oekraïne en de sancties die in reactie hierop zijn ingesteld. Meer dan de helft verwacht echter geen impact op de omzet.

Dit blijkt uit een enquete van FME onder Nederlandse techbedrijven. Zowel door de Europese Unie, de Verenigde Staten als Rusland zijn verregaande economische sancties ingesteld in verband met de oorlog in Oekraïne.

Ook impact op Nederlandse industrie

Deze sancties hebben ook impact op de Nederlandse industrie. Zo is het onder meer verboden bepaalde machines en technologie vanuit Nederland naar Rusland te exporteren. Binnen de energiesector is daarnaast een verbod ingesteld op de export van raffinagetechnologieën.

Ook zijn er exportcontroles en controles op exportfinancieringen naar Rusland ingesteld. FME spreekt van verstrekkende maatregelen, waarmee een lange lijst goederen en technologie niet meer of slechts onder zeer strike voorwaarden naar Rusland mag worden geëxporteerd. Denk hierbij aan elektronica zoals halfgeleiders, technologie voor telecommunicatie, informatiebeveiliging technologie, sensoren en lasers, navigatie en vliegtuigelektronica en technologie voor ruimtevaart.

Hogere inkoopprijzen en afhankelijkheid van energie

Uit de enquete blijkt dat Nederlandse ondernemers vooral verwachten met hogere inkoopprijzen van onder meer grondstoffen en halffabricaten te maken krijgen (53,7%). 39,6% ziet daarnaast zijn afhankelijkheid van energie als een risico voor hun organisatie. 26,9% voorziet een lagere afzet van producten, terwijl 22,3% impact op de toeleverketen verwacht. 21% denkt dat de impact van consumentenvertrouwen van invloed kan zijn op hun resultaten.

Het grootste deel van de Nederlandse techondernemers verwacht geen impact op de omzet. 22,7% verwacht dat zijn omzet met meer dan 5% daalt, terwijl 14,7% een omzetdaling van meer dan 10% voorziet. 4,8% verwacht dat de omzet met meer dan dan 20% daalt.

Maatregelen indien sancties aanhouden

Indien de sancties langere tijd aanhouden, verwacht 39% geen maatregelen te hoeven nemen. 28% weet nog niet om welke maatregelen dit zou vragen. 14,2% verwacht in dit geval op zoek te gaan naar andere afzetmarkten, en 12,4% naar nieuwe toeleveranciers. 9,9% voorziet een reorganisatie met personele impact.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!