Witold Kepinski - 15 november 2022

Bechtle blijft zeer dynamisch groeien

Bechtle blijft zeer dynamisch groeien image

Bechtle AG zette zijn succesvolle ontwikkeling in het derde kwartaal van 2022 voort. Het grootste Duitse IT-systeemhuis wint verder marktaandeel, vooral in het internationale zakendoen met bedrijven. De omzetgroei handhaafde het hoge niveau van het vorige kwartaal en steeg zeer aanzienlijk met 14,6% tot een dikke 1.46 miljard euro. Het handelsvolume groeide zelfs met 20,5% tot een ruime 1,8 miljard euro De winst voor belastingen (EBT) steeg met 1,3% tot 88,2 miljoen euro. De netto winst bedraagt 63,41 miljoen euro.

De EBT-marge bedroeg 6,0%. Op 30 september 2022 had Bechtle 13.789 mensen in dienst, 1.045 meer dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. In september begonnen 256 jongeren aan hun opleiding of duale studie bij Bechtle, meer dan ooit tevoren. Bij Bechtle werken momenteel in totaal 815 stagiaires.

Vooral de omzetgroei in buitenlandse markten viel op. Hier kon Bechtle met 17,4% stijgen. Vooral Oost-Europa, maar ook Spanje en Portugal, evenals Groot-Brittannië en Ierland lieten hoge dubbelcijferige groeicijfers zien. Autonoom wist de IT-dienstverlener de kwartaalomzet met 12,7% te verhogen. In termen van omzetgroei binnen de segmenten, steeg het segment IT-systeemhuis & beheerde diensten aanzienlijk met 21,7%. De positionering van Bechtle als IT-partner voor digitale transformatie leidt tot een verdere stijging van de vraag, vooral naar IT-beveiliging, beheerde clouddiensten en multi-cloud-architecturen. In IT e-commerce bedroeg de groei 3,0%, vooral dankzij de hoge vergelijkende waarden van vorig jaar. “Bechtle handelt vanuit een sterke positie. We gebruiken de geleidelijke verbetering van de leveringssituatie, om de ontstane projectachterstand weg te werken, wat leidde tot een sterke omzetgroei in een algeheel moeilijk economisch klimaat. Tegelijkertijd doen we er alles aan om de levensvatbaarheid van Bechtle in de toekomst verder te versterken - bijvoorbeeld door te investeren in de verdere kwalificatie van medewerkers", legt Dr. Thomas Olemotz (foto), CEO van Bechtle Inc.

Investeringen in medewerkers

In het derde kwartaal breidde Bechtle haar initiatieven op het gebied van training en certificering van medewerkers verder uit. De continue uitbreiding van expertise is een belangrijk concurrentievoordeel, vooral in strategisch belangrijke bedrijfsgebieden zoals beveiliging, multi-cloud-architecturen en technologieën. De aanzienlijke toename van stagiaires, maar ook verdere kwalificatie- en certificeringsmaatregelen voor bestaande medewerkers en een innovatief programma voor zij-instroom hebben een impact op de productiviteit. "Juist in tijden van transformatie is het belangrijk om te investeren in knowhow om de toekomst vorm te blijven geven met state-of-the-art IT-oplossingen", zegt Dr. Thomas Olemotz.

EBT-marge in lijn met prognose

Enerzijds vielen de door COVID-19 veroorzaakte kostenbesparingen – bijvoorbeeld in reiskosten – in de verslagperiode grotendeels weer weg, wat leidde tot een normalisatie en daarmee een stijging van de kostenbasis ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast laat de inflatie zich ook voelen bij stijgende kosten. Aan de andere kant wist Bechtle positieve prijseffecten te realiseren, vooral in IT e-commerce. Over het geheel genomen ligt de EBT-marge van de Bechtle-groep van 6,0% op een zeer goed niveau en in lijn met de prognose voor het hele jaar.

De cashflow laat een duidelijk positieve trend zien

De operationele cashflow van Bechtle AG wordt nog steeds bepaald door de uitdagende randvoorwaarden. In het derde kwartaal was dat € -28,3 miljoen . De leveringssituatie, die voortdurend verbetert, maar op sommige gebieden slechts langzaam, is de belangrijkste reden voor het constant hoge voorraadniveau bij Bechtle. Ontbrekende onderdelen voor projecten verhinderen zo de uitvoering van de opdracht bij de klant. De kasstroom weerspiegelt ook de uiterst positieve gang van zaken. Een omzetgroei van bijna 15% brengt een hoog voorraadniveau en een navenant hoog debiteurenniveau met zich mee. Toch wist Bechtle in het derde kwartaal het gebonden kapitaal verder af te bouwen. Een ontwikkeling die tegen het einde van het jaar tot merkbare verbeteringen moet leiden.

Optimistische kijk

Bechtle blijft optimistisch voor het lopende boekjaar en bevestigt de in maart gepubliceerde prognose van een aanzienlijke stijging van de omzet en de winst met tegelijkertijd een stabiele EBT-marge. “De positieve gang van zaken in de eerste negen maanden zou ons een zeer goede kans geven om onder normale omstandigheden onze prognose te overtreffen. Gezien de grote onzekerheid over de algehele economische ontwikkeling veranderen we de prognose echter niet, maar achten we het behalen van de doelstellingen nog steeds zeer realistisch. We gaan vol vertrouwen en met een zeer gemotiveerd team de jaarafsluiting in en verwachten een zeer positieve bedrijfsontwikkeling voor 2023", zegt Dr. Thomas Olemotz.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!