Witold Kepinski - 24 april 2023

SAP cloud en licentie business doen het goed

SAP heeft haar financiële resultaten bekendgemaakt voor het eerste kwartaal eindigend op 31 maart 2023. De SAP cloud en licentie business deden het goed, wat voor meer omzet zorgde. De nettowinst daalde, mede door reorganisatiekosten.

SAP cloud en licentie business doen het goed image

De omzet steeg met tien procent tot 7,44 miljard euro. SAP verhoogde de brutowinst met 12 procent tot 1,88 miljard euro. Qualtrics, dat door SAP wordt verkocht, is niet meegenomen in de kwartaalcijfers.

De nettowinst daalde met bijna een vijfde tot 509 miljoen euro. Dat  komst doordat SAP 3000 banen schrapt en dat kost zo'n 255 miljoen euro. Het grootste deel deze reorganisatie werd in het eerste kwartaal afgerond.

Cloud

Cloudomzet 24% hoger en 22% hoger bij constante valuta, 1 procentpunt hoger opeenvolgend. SAP S/4HANA-cloudomzet 77% hoger en 75% hoger bij constante valuta. Software licenties deden het goed door grote deals.

Rusland

Verder is SAP bijna klaar met het stopzetten van activiteiten in Rusland en Wit-Rusland als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Christiaan Klein (foto), CEO SAP zegt: "We zijn een krachtige nieuwe fase in onze strategische transformatie ingegaan, met topline- en bottom-lineresultaten die duidelijk het omslagpunt aantonen dat we in het vierde kwartaal van 2022 zijn gepasseerd. -cijferige niet-IFRS groei van de bedrijfswinst dit kwartaal.”

SAP cfo Dominik Asam vervolgt:  “Het jaar is goed begonnen. Ik ben verheugd om deel uit te maken van een organisatie die presteert en op de goede weg blijft. We hebben de omzetgroei versneld en hebben in het eerste kwartaal al een dubbelcijferige niet-IFRS-groei van de bedrijfswinst gerealiseerd. Onze resultaten vormen een solide basis voor onze vooruitzichten voor het volledige jaar, waardoor we in 2023 weer winstgevend kunnen groeien. Zeggen wat we doen en doen wat we zeggen, zullen voor ons van groot belang blijven.”

Lees meer details hier (PDF).

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!