Wouter Hoeffnagel - 22 mei 2023

China keert zich tegen gebruik van chips van Amerikaanse Micron

De Chinese overheid waarschuwt voor het gebruik van geheugenchips van het Amerikaanse Micron. De Chinese autoriteiten zien 'aanzienlijke veiligheidsrisico's' voor de toeleveringsketen van kritieke informatie-infrastructuur en de nationale veiligheid van het Aziatische land. Het wil dat partijen in deze keten geen gebruik meer te maken van Micron-chips.

China keert zich tegen gebruik van chips van Amerikaanse Micron image

De Chinese autoriteiten kondigden vorige maand al aan de import van chips van Micron te onderzoeken. De Chinese Cyberspace Administration (CAC) deelt nu op basis van uitgevoerd onderzoek zijn zorgen. Operators die werken met gevoelige gegevens in China moeten niet langer producten van Micron kopen, stelt de CAC. Het gaat daarbij om een breed scala aan organisaties, variërend van zorgorganisaties en telecompartijen tot transportorganisaties.

Micron wil dialoog aangaan

Micron meldt in een reactie het dialoog aan te willen gaan met de Chinese overheid. Het bedrijf is een grote speler op de chipmarkt en de op drie na grootste fabrikant van chips wereldwijd. Zo beschikt Micron over een marktaandeel van 20 tot 25 procent in de chipindustrie.

China en de Verenigde Staten (VS) zijn al langer verwikkeld in een strijd die met name draait om geavanceerde chips. De VS legden China eerder allerlei beperkingen op dit vlak over. Zo mogen Amerikaanse partijen met diverse China bedrijven geen handel drijven. Het wil hiermee voorkomen dat geavanceerde chips in handen vallen van China en deze ingezet kunnen worden voor militaire doeleinden. Met het maatregel gericht op Micron lijkt China nu terug te slaan in dit conflict.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!