Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2023

NYOB dient in EU klacht in tegen werkwijze van Fitbit

De Oostenrijkse non-profitorganisatie NOYB – European Centre for Digital Rights dient een klacht in bij de Europese Commissie tegen Fitbit. Het bedrijf zou gebruikers dwingen toestemming te geven voor de overdracht van hun gegevens naar landen buiten de Europese Unie (EU). Gebruikers zouden na het geven van toestemming geen mogelijkheid meer hebben deze toestemming in te trekken, wat in strijd is met Europese wetgeving.

NYOB dient in EU klacht in tegen werkwijze van Fitbit image

De klachten zijn door NYOB ingediend bij diverse privacytoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens en zowel de Oostenrijkse als Italiaanse toezichthouder. De non-profitorganisatie wil dat Fitbit gebruikers in staat stelt apps te gebruiken, zonder dat zij hiervoor toestemming hoeven te geven voor overdracht van hun gegevens naar landen buiten de EU. Ook stelt NYOB dat Fitbit meer informatie moet delen over de wijze waarop het hun gegevens verwerkt.

NYOB is bekend geworden vanwege een juridische strijd tegen het Privacy Shield, dat de overdracht gegevens van Europeanen naar de VS een juridische basis gaf. Op basis van deze juridische strijd oordeelde de hoogste rechtbank van de EU dat dit verdrag ongeldig is.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!