Ron Smeets - 13 september 2023

MPC-technologie meerwaarde voor gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties

Innovatieve technologie biedt publieke dienstverleners de mogelijkheid om gegevens op een verantwoorde manier te delen. Dat is een van de conclusies van een pilot van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Doel van de pilot was het aantal ouderen dat recht heeft op een aanvullende inkomensondersteuning (AIO) in beeld te krijgen. Daarnaast heeft de pilot aangetoond dat versleutelde gegevensdeling met behulp van zogenaamde Multi Party Computation technologie een veilige en effectieve manier kan zijn om de publieke dienstverlening aan burgers te verbeteren.

MPC-technologie meerwaarde voor gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties image

Dankzij de proactieve inzet van de SVB krijgen steeds meer mensen waar zij recht op hebben als het gaat om inkomstsondersteuning. Ten aanzien van de AOW en ook de Anw is het percentage niet-gebruik inmiddels nihil. Echter, bij de Aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen (AIO) is dat nog niet het geval. Daarom startte de SVB een pilot waarbij door middel van gegevensdeling gepoogd is ouderen met recht op een aanvullende inkomensondersteuning (AIO) in beeld te krijgen. Deze pilot leidde er niet alleen toe dat 28 financieel kwetsbare huishoudens de AIO inkomensondersteuning toegekend hebben gekregen.

Veilig en effectief gegevens delen

De pilot heeft tevens aangetoond dat gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties met behulp van MPC-technologie veilig en effectief is. Op dit moment mogen overheidsorganisaties vaak geen gegevens onderling delen, waardoor burgers niet altijd de dienstverlening krijgen waar ze recht op hebben. De SVB roept daarom al geruime tijd op tot een bredere taakstelling zodat gegevens makkelijker gedeeld kunnen worden. Hierdoor wordt het makkelijker voor de SVB om een proactievere dienstverlening aan burgers te bieden, bijvoorbeeld door hen te wijzen op hun recht op een uitkering of ze gericht te informeren over zaken die voor hen van belang zijn.

"Deze pilot laat zien dat versleutelde gegevensdeling tussen overheidsorganisaties op een veilige manier mogelijk is zonder dat de organisaties iets van elkaar leren. En dat biedt ons, maar ook andere dienstverleners, allerlei kansen om de dienstverlening aan burgers nog verder te verbeteren", aldus Diana Starmans, lid van de Raad van Bestuur van de SVB. Het bestuurslid zegt tevens dat zij en de SVB organisatie blij zijn dat een groep mensen dankzij de pilot nu extra inkomensondersteuning krijgen.

Het rapport over de pilot is inmiddels gedeeld met minister voor Armoedebeleid Carola Schouten. De minister gaat op korte termijn samen met de SVB verkennen of en op welke manier er een vervolg aan de pilot kan worden gegeven. De uitkomsten van deze verkenning zullen te zijner tijd worden bekendgemaakt.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!