Witold Kepinski - 11 november 2023

Bechtle groeide ook winstgevend in het derde kwartaal

Bechtle AG groeide ook in het derde kwartaal van 2023 en verhoogde de winstgevendheid merkbaar. Het omzetvolume steeg met 6 procent naar 1.911,5 miljoen euro ofwel een dikke 1,91 miljard euro.. Onder meer de software business ontwikkelde zich opnieuw zeer positief, hoewel dit volgens IFRS 15 alleen kan worden gerapporteerd in de hoogte van de marge op de omzet. De omzet steeg dus slechts met 1,0% naar 1.479,2 miljoen euro. De winst vóór belastingen (EBT) ontwikkelde zich onevenredig positief. Het verbeterde met 6,4% tot 93,9 miljoen euro. De netto winst steeg met 5,3 procent naar 66,758 miljoen euro. Op 30 september 2023 had Bechtle 14.840 mensen in dienst, 1.051 meer dan het jaar ervoor.

Bechtle groeide ook winstgevend in het derde kwartaal image

De orderintake van het grootste IT-systeemhuis van Duitsland ontwikkelde zich in het derde kwartaal zeer positief. Het steeg met 18,3% voor de hele groep. “We blijven een uitgesproken terughoudendheid zien om te investeren, vooral bij onze middelgrote klanten. We kunnen deze terughoudendheid echter compenseren door de positieve ontwikkeling van onze software- en serviceactiviteiten en de stabiele vraag van onze publieke en grote klanten. De trend in de binnenkomende orders geeft ons ook vertrouwen voor de komende maanden”, zegt Dr. Thomas Olemotz, CEO van Bechtle AG.

Digitaliseringsprojecten stimuleren de groei

In het segment IT-systeemhuis en beheerde services steeg het bedrijfsvolume met 10,8%, met een aanzienlijk groeiend aandeel van software- en serviceprojecten. De omzet steeg vrijwel uitsluitend autonoom met 5,8% naar € 996,2 miljoen. Over het geheel genomen bleef de vraag van publieke klanten en grote klanten hoog. Vooral complexe digitaliseringsprojecten om IT-architecturen te transformeren vormen de drijvende kracht achter de systeemhuisactiviteiten. Dit is ook terug te zien op de resultatenpagina. De EBIT steeg met 13,8% naar € 66,3 miljoen. De EBIT-marge steeg van 6,2% naar 6,7%.

E-commerce ervaart terughoudendheid om te investeren

Het bedrijfsvolume in het IT-e-commerce-segment daalde met 3,5% en de omzetdaling bedroeg 7,5%. Vooral middelgrote klanten stellen nog steeds projecten rond de vernieuwing van hun klassieke IT-infrastructuur uit. De bovengemiddelde investeringen tijdens de Corona-pandemie, een aanhoudend gespannen algemene economische situatie, gecombineerd met grote onzekerheid bij klanten over de verdere economische ontwikkelingen, leiden tot een terughoudende vraag. De EBIT daalde met 3,3%, maar de EBIT-marge steeg niettemin naar 6,2% (vorig jaar: 6,0%).

Gekwalificeerde medewerkers door overnames

Het aantal medewerkers op ruim 100 locaties in Europa steeg per 30 september met 7,6%, vooral als gevolg van bedrijfsovernames. Zonder acquisities zou de stijging van het aantal medewerkers 3,9% zijn geweest. Het is zeer verheugend dat Bechtle met 299 jongeren bij de start van de opleiding in september opnieuw een recordaantal stagiaires en duaalstudenten heeft gerealiseerd. Bechtle leidt momenteel in totaal 865 jongeren op.

De operationele cashflow verbeterde aanzienlijk

De operationele cashflow in de eerste negen maanden van 2023 bedroeg € 190,2 miljoen, wat aanzienlijk boven het niveau van vorig jaar lag (-€ 230,7 miljoen ). Bechtle wist merkbare verbeteringen te realiseren, vooral op het gebied van voorraden en handelsdebiteuren. Met € 225,4 miljoen blijft de totale liquiditeit op een zeer comfortabel niveau om zowel verdere organische groei als acquisities te kunnen financieren.

Jaarvoorspelling bevestigd

De ontwikkeling van het bedrijf in de eerste negen maanden van 2023 ligt volledig in lijn met onze verwachtingen voor het hele jaar. Wij gaan ervan uit dat publieke opdrachtgevers en grote klanten fors zullen blijven investeren in IT-oplossingen. Zodra de stemming onder middelgrote bedrijven verbetert, zou de vraag in dit klantensegment weer moeten aantrekken. In principe blijft Bechtle zelfverzekerd voor het laatste kwartaal van het jaar. We bevestigen daarom de voorspelling die we in maart publiceerden: we willen de omzet en winst voor het hele jaar aanzienlijk verhogen en de marge op ongeveer hetzelfde niveau houden als het voorgaande jaar. “Ook al ontbreekt het ons momenteel aan positieve economische stimulansen in alle bedrijfssegmenten, we hebben alles wat we nodig hebben om onze klanten volledig te ondersteunen in hun digitale transformatie. De acquisities van de afgelopen maanden hebben onze positie in de markt verder versterkt en onze concurrentiepositie in Europa verder verbeterd. Ik ben er daarom vast van overtuigd dat we zullen blijven groeien en marktaandeel zullen winnen, zelfs in het licht van de huidige uitdagende economische omstandigheden”, aldus Dr. Thomas Olemotz.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!