Wouter Hoeffnagel - 14 december 2023

nyob: EU gebruikt illegale microtargeting op X voor promotie client-side scanning

Privacyorganisatie nyob dient bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht in tegen X. Het social media-platform zou illegale microtargeting met advertenties mogelijk maken. De Europese Commissie zou via deze advertenties onder meer zijn plannen voor client-side scanning (CSS) promoten.

nyob: EU gebruikt illegale microtargeting op X voor promotie client-side scanning image

CSS is een voorstel om chatverkeer van burgers te scannen, wat volgens de EU noodzakelijk is voor de strijd tegen kinderporno. Content wordt hierbij op apparaten van gebruikers gescand, waarna menselijke moderators zich over content moeten buigen die als illegaal wordt bestempeld. Critici waaronder nyob verzetten zich tegen de wet en stellen dat deze verregaande inbreuk maakt op de privacy van gebruikers.

Eerder al klacht tegen Europese Commissie

In november diende nyob al een klacht in tegen de Europese Commissie zelf over het gebruik van microtargeting op X. Nu dient de privacyvoorvechter ook een klacht in bij de AP tegen

Het dient nu bij de EDPS een klacht in tegen X over de wijze waarop het bedrijf gevoelige persoonlijke informatie van gebruikers gebruikt voor het aanbieden van gerichte advertenties, ook wel microtargeting genoemd. Het gaat daarbij onder meer om data gerelateerd aan politieke opvattingen en religieuze overtuigingen.

"Op papier verbiedt X het gebruik van gevoelige data voor politieke advertenties, maar in werkelijkheid profiteren ze nog steeds van technieken waarvan we sinds het Cambridge Analytica-schandaal in 2018 weten dat ze schadelijk zijn", zegt Maartje de Graaf, jurist gegevensbescherming bij noyb. Felix Mikolasch, jurist gegevensbescherming bij noyb, voegt toe: "Nadat we onze eerste klacht in deze zaak hadden ingediend, heeft de EU-commissie al bevestigd te stoppen met adverteren op X. Om hier echter in het algemeen een einde aan te maken, is handhaving nodig tegen X als platform dat door vele anderen wordt gebruikt."

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!