Wouter Hoeffnagel - 21 december 2023

Minister Yeşilgöz: Justitie heeft tot 2025 nodig voor registeren hoog risico algoritmen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht zeker tot eind 2025 nodig te hebben voor het up-to-date maken van het algoritmeregister. Dan moeten in ieder geval alle 'hoog risico algoritmen' in het register zijn opgenomen.

Minister Yeşilgöz: Justitie heeft tot 2025 nodig voor registeren hoog risico algoritmen image

Dit meldt minister Yeşilgöz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer. Het algoritmeregister moet het gebruik van algoritmen door justitie transparanter maken voor burgers. Zo kunnen zij beter begrijpen voor welke doelen algoritmes worden ingezet, en welke waarborgen aanwezig zijn om dit op een verantwoorde wijze te doen.

Twaalf algoritmen geregistreerd

Op dit moment zijn twaalf algoritmen opgenomen in het register, terwijl er naar verwachting nog één of twee dit jaar bijkomen. Voor het registreren van alle algoritmen die in gebruik zijn verwacht de minister echter nog langere tijd nodig te hebben. Onder meer doordat met tientallen organisaties met een veelvoudig aan algoritmen moet worden samengewerkt.

Ook wijst de minister erop dat het registreren van algoritmen soms een opsporingsbelang kan ondermijnen. In dit geval kan het minister niet alle gegevens over een algoritme publiceren, en kijken ambtenaren welke informatie in dat specifiek geval wel gedeeld kan worden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!