Wouter Hoeffnagel - 17 januari 2024

Tech-experts over inzichten rond WEF-thema Vertrouwen Herstellen

Deze week vindt de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum plaats in Davos, Zwitserland, met als thema Vertrouwen Herstellen. Verschillende tech-experts delen hun inzichten rond dit thema.

Tech-experts over inzichten rond WEF-thema Vertrouwen Herstellen image

Organisaties die de vertrouwenskloof overbruggen, zullen als winnaars uit de bus komen

De complexiteit van het AI-landschap betekent dat betrouwbare AI veel meer inhoudt dan het hebben van een betrouwbare softwareleverancier. Vertrouwen moet bij elke stap in het AI-traject worden verdiend (en behouden). Het gaat over ethische ontwikkeling, verantwoorde implementatie, transparante richtlijnen en slim bestuur: vooruitstrevend beleid dat AI-innovatie bevordert en tegelijkertijd sociale en ethische waarden hooghoudt. Organisaties staan voor een cruciaal moment om dat vertrouwen op te bouwen.

“Uiteindelijk zullen de organisaties die AI adopteren om het vertrouwen van werknemers te winnen en te behouden, zichzelf voorbereiden op succes. Dit begint met de werkgever-werknemerrelatie en het voorlichten van iedereen binnen de organisatie over waar AI past”, zegt Angelique De Vries-Schipperijn, President EMEA bij Workday.

“Ik verwacht dat de werkgever-werknemerrelatie zich in 2024 zal richten op het opbouwen en behouden van vertrouwen met en binnen de teams, en met AI. De sleutel tot dat doel is een doelbewuste inspanning van organisaties om prioriteit te geven aan betrokkenheid, de juiste instrumenten te gebruiken om het sentiment van werknemers te meten en te begrijpen, werknemers in staat te stellen hun vaardigheden te laten zien en te laten groeien, en zichtbaar beleidsverandering door te voeren, zodat werknemers kunnen zien dat hun stem wordt gehoord. Er zal een nieuw personeelsbestand aanbreken – een personeelsbestand dat bedrijven aanstuurt in het licht van een onzeker macro-economisch klimaat dankzij een ongekend niveau van medewerkersbetrokkenheid, mogelijk gemaakt door AI waar werknemers van profiteren.”

Het vertrouwen in de verantwoorde ontwikkeling en het verantwoord gebruik van AI is niet onderhandelbaar en moet zich uitstrekken over alle niveaus van de organisatie.

Het omslagpunt voor AI-succes zal het vermogen van een organisatie zijn om vertrouwen te creëren door middel van transparantie. De uitdaging is dat AI-innovatie in evenwicht moet worden gebracht met een niet aflatende inzet voor slim bestuur en communicatie.

CISO-voorspellingen die aansluiten bij WEF thema’s

De belangrijkste onderwerpen van het World Economic Forum sluiten nauw aan bij de CISO-voorspellingen voor 2024, zegt Dr. Dorit Dor, Chief Technology Officer bij Check Point en spreker tijdens WEF:

“In 2024 verwachten we een sterkere nadruk op het opbouwen van vertrouwen in cyberbeveiligingsstrategieën onder bestuursleden en leidinggevenden, met een focus op transparante rapportage en datagestuurde besluitvorming voor een robuuste bedrijfscontinuïteitsplanning. Er zal ook een trend zijn in de richting van het consolideren van cyberbeveiligingscontroles om de complexiteit te verminderen, waardoor cyberbeveiligingsinfrastructuren beter beheersbaar en efficiënter worden, en de snelle reactie op en beperking van cyberdreigingen wordt verbeterd.”

“Organisaties moeten anticiperen op een evolutie in ransomware-aanvallen die steeds geavanceerder en ontwijkend worden, waardoor investeringen in geavanceerde detectie-, preventietechnologieën en robuuste verdedigingsmechanismen noodzakelijk zijn”, vervolgt Dr. Dor. “Het gebruik van AI door cybercriminelen zal naar verwachting toenemen, wat zal leiden tot meer adaptieve cyberdreigingen en een proactieve aanpak op het gebied van cyberbeveiliging zal vereisen met voorspellende analyses en AI-gestuurde beveiligingsmaatregelen. Ten slotte verwachten we dat een aanzienlijke toename van het aantal juridische acties na datalekken het belang van strenge cyberbeveiligingsmaatregelen en naleving van de regelgeving op het gebied van gegevensbescherming zal onderstrepen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!