Wouter Hoeffnagel - 19 januari 2024

Ontsleuteltools Kaspersky meer dan 360.000 keer gedownload

Kaspersky's ontsleuteltools voor ransomware zijn in totaal meer dan 360.000 keer gedownload. De gratis tools bieden effectieve oplossingen voor gegevensherstel voor slachtoffers van ransomware en onderstrepen de aanzienlijke impact van gezamenlijke inspanningen op het gebied van cybersecurity. Zij zijn beschikbaar via het No More Ransom-initiatief en het speciale No Ransom-portaal.

Ontsleuteltools Kaspersky meer dan 360.000 keer gedownload image

No More Ransomware is een samenwerking tussen handhavingsdiensten en particuliere partners. Kaspersky is sinds eind 2013 betrokken. Het bedrijf biedt tools aan gericht op 39 ransomwarefamilies. Europol meldt dat bijna 2 miljoen slachtoffers van ransomware van de tools gebruik hebben gemaakt.

Kaspersky biedt daarnaast een eigen 'No Ransom'-website aan, een hub met een uitgebreide reeks van middelen en tools om ransomwareinfecties te bestrijden. Het 'No Ransom'-portaal is in 2015 gelanceerd door Kaspersky in samenwerking met de Nederlandse Nationale Politie en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief om mensen kosteloos te helpen.

360.000 keer gedownload

De ontsleuteltools van Kaspersky zijn tussen 2018 en eind december 2023 meer dan 360.000 keer gedownload. Het bedrijf bracht in maart 2023 een nieuwe versie van een ontsleuteltool uit die expliciet is ontworpen om slachtoffers van een ransomware-modificatie op basis van eerder gelekte Conti-broncode te helpen.

"Omdat cyberbedreigingen zich blijven ontwikkelen, wordt de samenwerking tussen de publieke en private sector steeds belangrijker. 'No More Ransom' en Kaspersky's 'No Ransom' portaal laten zien hoe collectieve inspanningen een significant verschil kunnen maken in het helpen van slachtoffers en het geven van preventieadvies. Verder is het cruciaal dat gebruikers begrijpen dat het betalen van losgeld aan cybercriminelen nooit een oplossing is. In plaats daarvan moedigen we individuen en organisaties sterk aan om te vertrouwen op de beschikbare ontsleuteltools en hulpmiddelen die beschikbaar zijn via gezamenlijke inspanningen, zodat ze hun gegevens kunnen terugvorderen zonder toe te geven aan afpersing," zegt Jornt van der Wiel, senior beveiligingsonderzoeker bij Kaspersky Global Research and Analysis Team.

Kaspersky startte voor de lancering van 'No More Ransom' en het No Ransom portaal in 2008 al met Stop Gpcode, een internationaal initiatief tegen ransomware.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!