Hans Steeman - 15 februari 2024

Hammerspace kiest voor ‘Data in Motion’

Hammerspace is geen onbekende en weet steeds weer te verbazen. De startup uit San Mateo, Californië, probeert het probleem van data silo’s op te lossen met een uiterst krachtige single name space, waarbij de data in de silo’s blijft opgeslagen, maar de metadata voor een universele en abstracte schil zorgt. Dit maakt het leven van de gebruikers flink eenvoudiger. Tijdens IT Press Tour spraken we met David Flynn, oprichter en CEO, over de nieuwe ontwikkelingen die de Hammerspace-oplossing zo bijzonder maken.

Hammerspace kiest voor ‘Data in Motion’ image

David Flynn: “De complexiteit van gegevensbeheer blijft toenemen naarmate organisaties hybride cloud-strategieën toepassen, grotere gegevensvolumes beheren en opkomende technologieën zoals AI en machine learning (ML) implementeren. Medewerkers ervaren dagelijks de uitdagingen die hierbij horen. Ze verbranden veel tijd aan het handmatig beheren van de gegevens.” Hammerspace wil deze uitdagingen verlichten met zijn innovatieve datamanagement. Hammerspace biedt daarvoor een uniform platform voor gegevensbeheer, om de data te ontsluiten via zoeken, openen en delen. Dit alles ontkoppeld van de gebruikte infrastructuur.

Hammerspace automatiseert tijdrovende beheertaken voor de gebruikers met behulp van AI en machine learning-algoritmen. Hieronder vallen: automatische data herkenning en classificatie, een constante optimalisatie van koude, warme en hete data, voorspellende data caching op basis van gebruikersgedrag, data life cycle management van productie tot archivering.

Volgens David orkestreert Hammerspace de verplaatsing van gegevens op de achtergrond zonder afhankelijk te zijn van applicaties of infrastructuur. Deze automatisering stelt de gebruikers in staat zich te concentreren op hun taken in plaats van kostbare tijd te besteden aan het beheren van gegevens.

Hammerspace biedt bovendien intuïtieve dashboards en gedetailleerde analyses van het gegevensgebruik in de hybride omgeving. Hierbij ontstaat inzicht in gebruikspatronen, het gebruik van specifieke data en mogelijk optimalisaties, proactieve planning van de noodzakelijke infrastructuur voor kostenoptimalisatie en het bewaken van datastromen over de infrastructuur.

Ook security is niet vergeten en het platform biedt uitgebreide beveiligings- en enforcement-opties om de beheerde gegevens te beschermen. Het platform maakt granulaire, op rechten gebaseerde toegangscontrole, versleuteling en gegevensmaskering mogelijk om de informatie optimaal te beschermen.

Tenslotte help het systeem bij het handhaven van de naleving van regelgeving zoals GDPR en CCPA, om een verantwoord gebruik van klantgegevens te borgen.

Technische teams kunnen beleid definiëren om gegevensverplaatsing te beperken. Aanpasbare meta datatags stellen beheerders en gebruikers ook in staat om gevoelige gegevens te classificeren voor de juiste afhandeling volgens de wettelijke vereisten.

David Flynn: Ons product integreert naadloos met bestaande tools en infrastructuur zoals GitHub, Jenkins en cloud-platforms. Dit betekent dat ontwikkelaars geen applicaties of gegevens hoeven te migreren om gebruik te maken van de orkestratiemogelijkheden van Hammerspace.

Het platform neemt metadata op en dient als frontend om het dataverkeer op de juiste manier tussen opslagsystemen te managen. Alle infrastructuur blijft onaangeroerd, afgezien van kleine netwerkaanpassingen om het verkeer door Hammerspace te leiden.

Hammerspace ondersteunt ook standaard data-interfaces zoals NFS, SMB en S3. Deze integratieflexibiliteit maakt Hammerspace gemakkelijk aanpasbaar in verschillende omgevingen

Hammerspace optimaliseert de uitgaven voor infrastructuur op verschillende manieren. De software verdeelt gegevens automatisch over verschillende opslagtypen, variërend van krachtige primaire opslag tot goedkope cloud-objectopslag. Warme gegevens die een lage latentie vereisen, blijven op flash staan, terwijl inactieve koude gegevens worden verplaatst naar goedkopere archiefopslag. Ingebouwde deduplicatie en compressie verminderen het verbruik van dure opslag verder.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!