Witold Kepinski - 13 maart 2024

Microsoft noemt AI-privacyklacht 'doomsday-hyperbool', eisers eisen beëindiging datavrijage

Microsoft heeft de beschuldigingen van AI-privacy schendingen door eisers in een rechtszaak als "doemscenario-hyperbool" bestempeld. De eisers eisen daarentegen een stopzetting van het onrechtmatig en onbetaald verzamelen van AI-gegevens zo meldt The Register.

Microsoft noemt AI-privacyklacht 'doomsday-hyperbool', eisers eisen beëindiging datavrijage image

Achtergrond

In februari diende Microsoft een motie in om de privacyrechtszaak af te wijzen. Daarin beschuldigde het bedrijf de eisers van het verspreiden van overdreven angst over de gevaren van AI. In een soortgelijke motie in een andere AI-gerelateerde rechtszaak, noemde Microsoft de zorgen van de eisers "doomsday-futurologie".

Eis van eisers

De dertien eisers in de privacyzaak eisen dat OpenAI en Microsoft mensen de mogelijkheid geven om hun gegevens uit AI-modellen te verwijderen. Ze beweren dat de bedrijven hun data verzamelen zonder toestemming en zonder eerlijke vergoeding.

Mogelijke gevolgen

Als de eisers de rechtszaak winnen, kan dit grote gevolgen hebben voor de manier waarop AI-bedrijven met data omgaan. Mogelijk worden ze gedwongen om transparantere en eerlijkere praktijken te implementeren.

Reactie Microsoft

Microsoft heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de reactie van de eisers op hun motie tot afwijzing.

Volgende stappen

De rechter zal nu de argumenten van beide partijen beoordelen en een beslissing nemen over de voortzetting van de rechtszaak.

Deze zaak wordt door veel mensen gevolgd die zich zorgen maaken over de privacy van hun data in de context van AI. De uitkomst van de rechtszaak kan een precedent scheppen voor toekomstige claims met betrekking tot AI-ethiek en databescherming.

Lees meer details in The Register.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!