Redactie - 20 maart 2024

Microsoft komt later dit jaar met Office 2024

Microsoft komt later dit jaar met Office 2024, de standalone versie van Office 365. Hoewel het bedrijf volop inzet op die laatste suite, blijft het nog even doorgaan met een niche versie die geen abonnement vereist.

Microsoft komt later dit jaar met Office 2024 image

Office, de kantoorsoftware die onder meer Word, Excel, PowerPoint en Outlook omvat, is vandaag in twee versies verkrijgbaar. Als maandelijks abonnement in Microsoft 365 (vroeger Office 365) waarbij je regelmatig nieuwe functies en veiligheidsupdates krijgt. De andere versie is de standalone versie die je kan kopen en nadien gebruiken zonder abonnement.

Van die laatste komt dit jaar een nieuwe versie uit: Office 2024, de opvolger van Office 2021. Microsoft omschrijft het pakket als een uitzonderlijk nicheproduct, vooral met het oog op LTSC (Long-Term Servicing Channel): voor omgevingen die niet altijd verbonden zijn met het internet of langdurige stabiliteit vereisten. Al kan iedereen de die losse versie kopen en gebruiken.

Stabiele inkomsten

Microsoft wil, net zoals de meeste grote techbedrijven, haar producten sinds een jaar of tien liefst ‘as a service’ slijten waarbij gebruikers of bedrijven per maand betalen voor de meest recente versie. Dat heeft voordelen, maar het betekent ook dat je altijd betaalt, ongeacht of je de software een paar keer per jaar of dagelijks gebruikt.

In theorie zou je je abonnement telkens kunnen opzeggen, maar dat gebeurt zelden. Financieel is dat interessanter voor Microsoft omdat het een constante inkomstenstroom verzekert en voorkomt dat gebruikers hun aankoop uitstellen of versies overslaan (en dus minder uitgeven).

In de details over de toekomstige release van Office 2024 stelt Microsoft dat het de prijs voor de zakelijke Office 2024 wel met tien procent optrekt. De consumentenversie blijft identiek. Ook zal er een versie voor Mac blijven verschijnen. Ten opzichte van de abonnementsversie Microsoft 365 zijn er wel geen mogelijkheden om bijvoorbeeld samen te werken aan hetzelfde document. Ook Copilot komt niet naar die standalone versie.

Nog minstens één nieuwe versie

Ondanks dat het om een nicheproduct gaat, blijven sommige gebruikers wel graag vasthouden aan een niet-geconnecteerde versie. Die krijgt doorgaans vijf jaar lang security-updates, en blijft ook nadien functioneren.

Maar hoe lang blijft Microsoft die standalone versie nog aanbieden? Voorlopig nog wel even. Het bedrijf zegt dat er nog minstens één losstaande versie van Office zal verschijnen na Office 2024. Dat zou, als we dezelfde tijdlijn nemen als momenteel het geval is, Office 2027 kunnen zijn. Reken daar nog vijf jaar ondersteuning bij en je zal als gebruiker nog wel tot 2032 een losse versie van Office kunnen gebruiken.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!