Redactie - 04 april 2024

Chipdivisie Intel draait 7 miljard dollar verlies

De chipdivisie van Intel realiseerde in 2023 een verlies van 7 miljard dollar. Dat is zo’n twee miljard dollar meer dan een jaar eerder.

Chipdivisie Intel draait 7 miljard dollar verlies image

Intel meldt over het jaar 2023 in totaal 18,89 miljard dollar aan inkomsten, schrijft nieuwsagentschap Reuters. Dit is zo’n 31% minder dan in 2022. Voor CEO Pat Gelsinger (foto) is dat echter geen verrassing. Gelsinger zegt dat de verliezen een gevolg zijn van beslissingen uit het verleden, onder meer om productie uit te besteden naar andere foundries zoals TSMC.

Investeringen

Gelsinger ontvouwde enkele jaren terug een ambitieus plan om Intel terug op de kaart te zetten. Daar hoorde onder meer een eigen Foundry-dienst bij. Intel gaat via die dienst zelf chips voor anderen (waaronder Microsoft) maken, in directe concurrentie met bijvoorbeeld TSMC. Ook besliste Gelsinger om te investeren in EUV machines (extreme ultraviolet), de nieuwste types van chipmachines van het Nederlandse ASML. De CEO hoopt op die manier tegen 2027 terug winstgevend te zijn met zijn chipdivisie.

In totaal wil Intel zo’n honderd miljard dollar besteden om zijn chipfabrieken op te bouwen en uit te breiden. Het bedrijf rekent daarvoor deels op financiering van de Amerikaanse overheid. Die zou al zo’n 8,5 miljard dollar bijdragen.

Naar verluidt is Intel aan het optimaliseren geslagen. Zo wordt afscheid genomen van een onbepaald aantal werknemers in de Sales and Marketing Group zo melden Amerikaanse media.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!