Wouter Hoeffnagel - 15 april 2024

Kritieke kwetsbaarheid in ReCrystallize Server

Orange Cyberdefense waarschuwt voor kritieke beveiligingsproblemen in ReCrystallize Server. Deze kwetsbaarheden stelt kwaadwillenden in staat om op afstand en zonder authenticatie toegang tot getroffen systemen te krijgen. Op dit moment is nog geen patch beschikbaar.

Kritieke kwetsbaarheid in ReCrystallize Server image

ReCrystallize Server is serversoftware voor het delen van interactieve rapporten. Gebruikers kunnen deze bekijken in een webbrowser, zonder dat daarvoor extra software nodig is. Een van de kwetsbaarheden, ontdekt door securityspecialist Paul van der Haas, maakt misbruik van een beveiligingslek binnen de authenticatiemechanismen van de software. Aanvallers kunnen hiermee speciale verzoeken naar de server sturen, die deze beschouwt als legitiem. Daardoor kunnen kwaadwillenden mogelijk administratieve controle over de server krijgen. Op die manier kunnen ze onder andere gevoelige gegevens bekijken, wijzigen of verwijderen, en mogelijk andere systemen binnen het netwerk compromitteren.

Maatregelen

De kwetsbaarheid is direct na de ontdekking gedeeld met de betrokken fabrikant ReCrystallize Software en de wereldwijde cybersecuritydatabase MITRE. Het is niet bekend of deze kwetsbaarheid al misbruikt is. Zolang er nog geen oplossing is, dringen we er bij alle ReCrystallize Server-gebruikers op aan om de volgende richtlijnen strikt te volgen:

  • Serverisolatie: beperk de toegang tot de ReCrystallize Server zoveel mogelijk, zodat deze alleen beschikbaar is voor gebruikers die deze daadwerkelijk nodig hebben. Dit verkleint het risico op ongeautoriseerde toegang aanzienlijk.
  • Toepassing van hardening: harden ReCrystallize Server door onder andere het uitschakelen van absolute paden, het wijzigen van het standaardwachtwoord en het inschakelen van encryptie.
  • Versterking van de onderliggende webserver: het is cruciaal om de webserver up-to-date te houden en te zorgen dat het principe van het minste privilege wordt toegepast. Wij adviseren ook om uitgaand SMB-verkeer te blokkeren om de veiligheid verder te verhogen.

Paul van der Haas beschrijft zijn bevindingen uitgebreid in deze blog.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!