Redactie - 02 november 2018

Icahn klaagt plannen van Dell aan die weer beursgenoteerd wil worden

De activistische belegger Carl Icahn wil de huidige plannen van Dell tegenhouden om terug te keren naar de aandelenmarkt middels een rechtszaak. Icahn beweert onder andere dat Dell belangrijke informatie van beleggers heeft achtergehouden.

Icahn bezit 9,3 procent van Dell Technologies en is daarmee een invloedrijke aandeelhouder. Oprichter en CEO Michael Dell wil zijn bedrijf na vijf jaar weer op de beurs brengen. Hij voorziet een complexe aandelenovereenkomst rond het door Dell overgenomen softwarebedrijf VMware in 2016. Bij de overname werd VMware genoteerd op een zogenaamd 'trackingaandeel' als een afzonderlijk gebied op de aandelenmarkt, terwijl Dell tachtig procent van de aandelen kreeg. In juli 2018 bood Dell de eigenaars van deze trackingaandelen 1.3665 aandelen Dell Technologies of 109 dollar contant aan.

Icahn laat zich vaak gelden bij de top van Amerikaanse bedrijven waar hij aandelen heeft. Zijn gebruikelijke praktijk is om een aandeel te bouwen en vervolgens wijzigingen in het bedrijfsbeleid te eisen waarvan hij denkt dat het de aandelenkoers zal versterken. Bij

Dell had hij al geprobeerd de terugtrekking van Dell uit de aandelenbeurs te voorkomen. Icahn en Dell zijn daarom geen grote vrienden. Michael Dell kocht in 2013 samen met financiële investeerders voor ongeveer 25 miljard dollar Dell en werd daarna van de beurs gehaald. Door de aankoop van EMC voor 67 miljard dollar nam de schuld toe, dat moet verminderd worden door weer een beursgenoteerd bedrijf te worden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!