Wouter Hoeffnagel - 06 mei 2023

Canalys: 19% meer uitgaven aan cloudinfrastructuurdiensten in Q1

Wereldwijde uitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten zijn met 19% gestegen tot 66,4 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023. Hoewel de cloud een van de snelst groeiende segmenten van de IT-markt blijft, blijven de investeringen van klanten vertragen in het licht van aanhoudende macro-economische onzekerheden. Canalys verwacht dat de wereldwijde uitgaven voor cloudservices in de tweede helft van 2023 laag blijven.

Canalys: 19% meer uitgaven aan cloudinfrastructuurdiensten in Q1 image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Ondernemingen verminderen clouduitgaven als onderdeel van algemene bezuinigingen op IT-budgetten, met een duidelijke nadruk op het optimaliseren van cloudkosten, het verkrijgen van controle over cloudverspilling en het verbeteren van de efficiëntie van cloudimplementaties. Alle cloud-hyperscalers zijn negatief beïnvloed: hun groei daalde met vier procentpunten ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De drie grootste hyperscalers - AWS, Microsoft Azure en Google Cloud - groeiden gezamenlijk met 22% (vergeleken met 26% in Q4 2022) en waren goed voor een aandeel van 64% in de klantuitgaven in Q1 2023. Als reactie op de vertragende groei kondigden ze ontslagen aan en andere interne kostenbesparingen in hun clouddivisies. Regionaal zag APAC de zwakste prestatie, aangezien de uitgaven van klanten op het vasteland van China daalden, wat gevolgen had voor veel van de Chinese hyperscalers.

Focus op cloudoptimalisatie

De focus van klanten van elke omvang op cloudoptimalisatie wakkert de belangstelling voor observatietechnologieën, FinOps-oplossingen en AI aan. Het doel is om de zichtbaarheid van het gebruik te verbeteren, een beter gebruik te stimuleren en het cloudbeheer te versterken. Het moedigt ook meer bedrijven aan om bepaalde cloudworkloads te repatriëren voor kostenvoordelen en meer controle. Dit biedt kansen voor kanaalpartners om professionele en beheerde services in deze segmenten te bieden, aangezien klanten complexe hybride cloudomgevingen willen bouwen, beveiligen en beheren.

"Bedrijven profiteren van het hybride cloudmodel, maar het verplaatsen van workloads tussen on-premises en cloudplatforms kan kostbaar voor hen zijn", zegt Alex Smith, VP bij Canalys. "Toegenomen afhankelijkheid van complexe cloudomgevingen kan leiden tot uitdagingen als het gaat om het beheer ervan, maar er zijn ondersteunende technologieën die een grote rol kunnen spelen bij het identificeren van efficiëntie en het stroomlijnen van processen, vooral bij het automatiseren van routinetaken en analyses."

"Cloudserviceproviders vinden manieren om waarde toe te voegen aan hun klanten door AI-componenten te introduceren", zegt Yi Zhang, onderzoeksanalist bij Canalys. "Deze trend zal naar verwachting groeien waar AI workflows binnen ondernemingen kan stroomlijnen en verbeteren." Tegelijkertijd zal de snelle acceptatie van nieuwe, rekenintensieve applicaties, zoals generatieve AI, een enorme wereldwijde vraag naar openbare cloudcapaciteit creëren, wat de hyperscalers zal helpen om een deel van de zwakte in bedrijfsuitgaven in de komende kwartalen te compenseren .

AWS is marktleider

Amazon Web Services (AWS) is marktleider op het gebied cloudservices in het eerste kwartaal van 2023, goed voor 32% van de totale uitgaven na een groei van 16% op jaarbasis. Het bedrijf noteert voor het eerst een groei van minder dan 20%. AWS kondigde ontslagen aan als reactie op de moeilijke marktomstandigheden. Naarmate meer bedrijven generatieve AI-technologie begonnen op te nemen in hun bestaande tech-stack, bleef AWS niet achter met de lancering van de suite van cloudgebaseerde AI-tools Bedrock. Aankondigingen van AWS tonen een focus op de APAC-regio, met de lancering van een tweede AWS-centrum in Australië en plannen om een nieuw centrum in Maleisië te openen.

Microsoft Azure blijft in het eerste kwartaal van 2023 de op één na grootste aanbieder van cloudservices. Het bedrijf beschikt over een marktaandeel van 23%, nadat het jaar-op-jaar met 27% was gegroeid. De bedrijfsprestaties blijven naar verwachting stabiel, aangezien de backlog is toegenomen tot 196 miljard dollar in Q1 2023. Tijdens het kwartaal kondigde Microsoft de algemene beschikbaarheid aan van Azure OpenAI-services, waardoor meer klanten hoogwaardige AI-services op Azure kunnen bouwen. De combinatie van AI-technologie en cloudservices biedt nieuwe kansen voor Azure. Het won meer dan 2.500 Azure OpenAI-serviceklanten, waaronder Coursera, Mercedes-Benz en Shell, en vertienvoudigde zijn klantenbestand sinds het afgelopen kwartaal. Wat kapitaalinvesteringen betreft waren er aankondigingen over de oprichting van een nieuw datacenter in Saoedi-Arabië, waardoor organisaties in Saoedi-Arabië lokale dataopslag en snellere toegang tot de cloud krijgen.

Google Cloud groeit met 30% en beschikt over een marktaandeel van 9%. De cloudactiviteiten waren voor het eerst winstgevend. Google Cloud kondigde onder meer een initiatief aan om de levensduur van zijn apparatuur te verlengen. Dit leidt tot kostenbesparingen. Ook wil het bedrijf zijn externe inkoopprocessen in de komende kwartalen optimaliseren om de winstgevendheid verder te verbeteren. Het biedt cloudklanten toegang tot generatieve AI in zijn hele productportfolio. Google Cloud zet zich in om door partners geleverde services in 2023 uit te breiden en de investeringen in het opbouwen van zijn partnerecosysteem laten succes zien. Tot op heden zijn meer dan 100.000 bedrijven maken deel uit van het Google Cloud Partner Advantage Program.

Canalys definieert cloudinfrastructuurservices als die services die infrastructure-as-a-service en platform-as-a-service bieden, hetzij op een speciale gehoste privé-infrastructuur of gedeelde openbare infrastructuur. Software-as-a-Service-uitgaven vallen hieronder niet. De cijfers omvatten wel inkomsten die worden gegenereerd uit de infrastructuurdiensten voor hosten en exploiteren van SaaS-diensten.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!