RISE with SAP biedt organisaties businesstransformatie as a service image

Jeroen van der Lingen en Rohit Nagarajan werken al heel wat jaren voor SAP, maar ze zijn relatief nieuw in hun huidige functie. Van der Lingen is sinds afgelopen zomer de Managing Director van SAP Nederland, Nagarajan werd een paar maanden eerder benoemd tot President EMEA North. In het Nederlandse kantoor in Den Bosch geven ze samen tekst en uitleg over RISE with SAP. Dat is een belangrijke propositie, niet alleen voor de leverancier zelf, maar voor de hele markt.

RISE with SAP is een breed platform met gebundelde en op elkaar afgestemde services dat bedrijven helpt om klaar te zijn voor nu en de toekomst. In die toekomst, in 2025 om precies te zijn, heeft de cloud ERP-markt een totale waarde van 45 miljard dollar, is de verwachting van SAP. “Klanten willen sneller innoveren en slimme technologieën toepassen die meekomen met nieuwe releases in de cloud”, zegt Van der Lingen. “Ze hebben daarom nu al de behoefte om naar de cloud te bewegen en nieuwe businessmodellen aan te boren, zo merkt de leverancier. RISE with SAP helpt klanten om met wat ze in alle jaren hebben opgebouwd toch naar de cloud te kunnen en om vandaaruit meer mogelijkheden te krijgen om te optimaliseren en nieuwe innovaties toe te passen.”

Tegen die achtergrond werd RISE with SAP daarom ruim een jaar geleden gelanceerd en de vraag is sindsdien groot. Nagarajan weet wel waarom. “Onze software heeft door de jaren heen altijd centraal gestaan bij de transformatie van organisaties, of het nu op het gebied van finance, HR, logistiek of iets anders is. Door de cloud kunnen klanten die transformatie nu versnellen. De uitdaging voor hen zit in het faciliteren van die transformatie. De cloud op een goede manier gebruiken kost tijd en vraagt om expertise, maar dat is niet de kerncompetentie van organisaties. Ze willen zich focussen op de businesstransformatie. Met RISE with SAP helpen we ze met transformeren, zoals we altijd al deden, maar dan in een cloudwereld, waarbij we samen met klanten en partners businessinnovatie aanjagen.”

Een belangrijk aspect daarbij is het omgaan met bestaande IT-processen, zo geeft hij aan. “We gebruiken onze expertise op het gebied van Business Process Intelligence en Process Optimization om processen inzichtelijk, simpeler en meer gestandaardiseerd te maken. Door de jaren heen komt er bij organisaties steeds meer complexiteit bij. Met RISE kunnen we dat omkeren. Vergelijk het met een verhuizing, want daar lijkt de overgang naar de cloud op. Na een paar jaar kom je meestal nog dozen in de garage tegen waarvan je je afvraagt waarom je die spullen hebt meegenomen. Wij zorgen ervoor dat je bij de verhuizing naar RISE with SAP alleen meeneemt wat je in het nieuwe huis nodig hebt.”

Onmiddellijke impact
RISE with SAP helpt SAP om drie belangrijke beloften aan klanten waar te maken. Het bedrijf neemt het voortouw met industriële innovatie voor omzetgroei en meer duurzaamheid, het zorgt voor continu inzicht om bedrijfsprocessen te kunnen optimaliseren en het helpt eindklanten om op een succesvolle manier, met een vertrouwde partner, in alle zakelijke behoeften te worden voorzien. RISE with SAP bevat onder meer een compleet cloudplatform voor innovatie en integratie, met ruim 1800 vooraf gebouwde integraties en meer dan 2100 API’s plus uniforme low-code en no-code ontwikkelmogelijkheden. Ook zijn er onder andere specifieke cloudoplossingen voor 25 sectoren, een nieuwe Sustainability Control Tower oplossing en procesanalyse en KPI-vergelijkingen.

“Wat ik het mooie vind van RISE is dat het echt onmiddellijke impact op de business heeft”, geeft Van der Lingen aan. “Het maakt alles tastbaar en meetbaar. Sommige klanten besteden 50 tot 55 procent van hun IT-budget aan onderhoud. Als je dat percentage kunt verminderen, dan geef je klanten de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld innovatie. Het is mooi om daar met klanten over te praten. Dat zijn geen IT-discussies.”

“RISE with SAP is er onder andere voor bestaande SAP ECC 6.0-klanten die willen transformeren naar SAP S/4HANA Cloud, voor bestaande SAP S/4HANA on premise-klanten die willen overstappen naar de cloud en voor bedrijven die helemaal nieuw zijn met SAP ERP”, geeft Van der Lingen aan. Het is onder te verdelen in vijf componenten, zo legt hij uit. “Om te beginnen hosten we S/4HANA in een publieke of private cloud. Daarnaast bieden we dienstverlening en tools, waaronder een Readiness Check die dient als hulp bij de migratie. Dat laatste verloopt via partners of via SAP Services. De derde component is dat we aan Business Process Intelligence doen en kijken hoe processen misschien opnieuw ingericht kunnen worden, zoals Rohit al beschreef. We bieden bovendien het Business Technology Platform aan: een cloudplatform met slimme applicaties voor onder andere extenties, integratie en datamanagement. Als vijfde bieden we het SAP Business Network aan, waar het Ariba Network en het Asset Intelligence Network onder vallen.”

Met RISE with SAP doet de leverancier de belofte van één overeenkomst die alles dekt. Nagarajan: “Er zijn veel partijen die verschillende diensten leveren, maar de eindgebruiker ziet SAP als de opdrachtgever. Wij zijn er dus verantwoordelijk voor dat hij of zij tevreden is. De klant schudt één hand en dat is die van ons.” Dat betekent volgens hem niet dat partners geen rol spelen in het verhaal. Integendeel zelfs. “Wij werken graag en veel samen met allerlei soorten andere partners. Je kunt RISE with SAP zien als legoblokken, waarbij de eindgebruiker zelf kan kiezen hoe je het combineert. De klant kan per legoblok besluiten of het die misschien uitbesteedt aan een partner naar keuze, maar wij zijn en blijven als SAP verantwoordelijk en maken één grote overkoepelende afspraak.”

Businesskans voor partners
“Veel bedrijven worden ondersteund door partners zoals VAR’s en system integrators. Voor hen is RISE with SAP een geweldige mogelijkheid om hun bestaande klanten, die allemaal bezig zijn met een transformatie, voor langere tijd aan zich te binden via een abonnementsmodel”, zegt Nagarajan. “We zien system integrators ook nieuwe opties bouwen die ze additioneel aan RISE with SAP aanbieden, zodat ze waarde toevoegen.”

SAP ondersteunt partners op verschillende manieren. Van der Lingen: “We geven ze de mogelijkheid om zich te certificeren op technisch gebied. We trainen partners daarnaast ook in pre-sales, het presenteren van een oplossing. We helpen ze om goed uit te kunnen leggen wat de toegevoegde waarde van RISE with SAP is.” Het aanbod in trainingen is groot, zo verduidelijkt hij. “Er is nu al een aantal jaar veel vraag naar onze Learning Hub, een digitaal aanbod. Daarin zit alle content die we hebben. Iedereen, zowel partners als klanten, kan daaruit pakken wat interessant is en daar in zijn of haar eigen tijd mee aan de slag. Behalve die standaard trainingen bevat de hub ook een interactief deel, waarin je onze experts vragen kunt stellen.”

Spectaculair
Sinds de lancering is de respons volgens Nagarajan spectaculair. “We krijgen aanvragen van bedrijven van allerlei groottes. Sinds de lancering groeide de omzet van RISE with SAP alleen in Nederland met 447 procent tussen het eerste en vierde kwartaal en met 461 procent in de gehele regio EMEA Noord.”

Het succes van RISE with SAP past volgens Van der Lingen bij de algehele visie van SAP. “Bij alles wat we doen en bij alle plannen die we maken staat de klant centraal. Als ik kijk naar de resultaten en de successen van de laatste tijd, waaronder met RISE with SAP, dan doen we dat blijkbaar goed.”

Door: Johan van Leeuwen en Witold Kepinski

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!